Tvrdík míří do Aera

  • 34
Exministr Tvrdík už má zřejmě jasno, čím se bude živit. Zvláštní ale je, že se zajímá o firmu, kterou jako šéf obrany tvrdě kritizoval - o největší českou zbrojovku Aero Vodochody. Proslulý je jeho výrok, že bitevní letoun L-159 Alca, jejž Aero vyrábí, ohrožuje piloty víc než případný protivník.

Tato věta zmrazila potenciální kupce bitevního letounu, doslova však šokovala v Indii či v Polsku, které vážně zvažují, že český bitevník začlení do výzbroje svých armád.

Ministerstvo financí podle několika na sobě nezávislých a důvěryhodných zdrojů vážně zvažuje, že Tvrdíka jmenuje na jedno ze dvou volných míst v představenstvu zbrojovky.

Jedno patří České konsolidační agentuře, druhé pak Fondu národního majetku. Post v představenstvu Aera je měsíčně honorován dvaceti tisíci korunami. Nemusel by však být jediným zdrojem exministrovy obživy.

Prezident Aera Antonín Jakubše je k Tvrdíkově příchodu zdrženlivý: "Je věcí státu, aby posoudil, jaký člověk má v představenstvu největší české zbrojovky hájit jeho zájmy. Stát také musí posoudit, zda jeho zástupce v Aeru splňuje opravdu všechna odborná i etická hlediska."

Otázku, zda nastupuje k Aeru, nechává Tvrdík bez odpovědi. "Těší mne váš zájem. Na shledanou." Již dříve přiznal, že při rozhodování, které místo vezme, se přikloní k takové nabídce, s níž by rád spojil dlouhodobě svou profesní kariéru.

K Tvrdíkovu příchodu do představenstva Aera bude mít pravděpodobně výhrady vlivný akcionář zbrojovky americká firma Boeing. "Exministr je schopný a výkonný muž. Ale jeho dřívější příkré výroky na adresu letounu L-159 jsou v tomto případě problém. Zájemci o Alku by Tvrdíkův příchod velmi pravděpodobně považovali za signál, že to stát s Aerem nemyslí moc dobře," naznačil expert, který je o postoji Boeingu dobře informován.

Se sháňkou místa pomáhá Tvrdíkovi i jeho přítel, místopředseda vlády Stanislav Gross. V červnu se například spekulovalo, že Tvrdík by mohl získat lukrativní post ve státním podniku Česká správa letišť. Exministr i tehdy odmítl cokoliv komentovat: "Nebylo by ode mne korektní, aby se management až z novin dozvídal, že k ní nastupuji," vymluvil se.

Tvrdík je stále poslancem, dosud pobírá i ministerský plat, k dispozici má automobil s ochrankou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video