Policejní prezident Tomáš Tuhý při oceňování policistů, kteří zastavili...

Policejní prezident Tomáš Tuhý při oceňování policistů, kteří zastavili střílejícího muže. | foto: Jiří Zerzoň

Hamáček navrhl Tuhého na generálporučíka, šanci povýšit má i šéf dopraváků

  • 44
Ministr vnitra Jan Hamáček navrhl povýšení policejního prezidenta Tomáše Tuhého do hodnosti generálporučíka. Do hodnosti brigádních generálů navrhuje jmenovat ředitele Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Vladimíra Kučeru a ředitele dopravní policie Tomáše Lercha.

Návrhem se bude zabývat vláda, zatím ale není jasné, kdy ho projedná. Pokud návrhy ministra vláda přijme, s povýšením musí ještě souhlasit prezident Miloš Zeman. Do generálských hodností pak prezident vojáky, policisty či hasiče povyšuje dvakrát ročně, a to 8. května u příležitosti Dne vítězství a na Den vzniku samostatného Československa 28. října.

Tuhý u policie pracuje 27 let, zatím má hodnost generálmajora. Policejním prezidentem se stal v dubnu 2014. Podle materiálu se mu podařilo policii stabilizovat a dále se rozvíjet. 

„Při prosazování priorit Policie ČR vystupuje vždy odborně, má skvělé organizační schopnosti, je odolný vůči zátěži, má nadstandardní komunikační schopnosti. K výkonu služby přistupuje velmi profesionálně a s plnou odpovědností,“ uvádí materiál.

Tuhý podle portálu Neovlivni bude velvyslance České republiky na Slovensku (více v článku Tuhý skončí v čele policie, vláda ho pošle do Bratislavy).

Kučera je u policie 39 let, podle návrhu byl vždy velmi dobře hodnocen za svoji odbornost, organizační schopnosti a odpovědnost za vykonanou službu. Středočeské policii velí od roku 2014. „Václav Kučera je velkým vzorem pro začínající policisty. U podřízených i nadřízených požívá přirozené autority. Dlouhodobě se svým osobním příkladem významně podílí na budování a prosazování dobrého jména Policie ČR,“ píše se v návrhu.

Ředitel služby dopravní policie Lerch slouží u policie 18 let, mimo jiné se podílí na prezentaci preventivních programů a dopravněbezpečnostních akcích spojených se silničním provozem. „Svou práci v bezpečnostním sboru pokládá za poslání a věnuje se jí naplno bez ohledu na volný čas,“ napsalo ministerstvo vnitra v materiálu. V čele dopravní policie je od roku 2013.

Zeman v minulosti vládním návrhům v některých případech nevyhověl, letos v květnu nepovýšil ředitele BIS Michala Koudelku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku, které vláda do generálské hodnosti navrhla. Koudelka podle spekulací nebyl jmenován mimo jiné kvůli zprávě BIS k jedu novičok, který byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii.

V říjnu 2016 Zeman odmítl povýšit ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala a jeho náměstka Simona Michailidise. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Dohnal a Michailidis byli povýšeni až v roce 2017.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video