Tučňáků v Jihlavě opět ubývá

Jihlava - V zoologické zahradě v Jihlavě je opět o tři tučňáky méně. Jejich umrtí však podle mluvčí zahrady Elišky Kubíkové nemá žádnou spojitost s uhynutím celé předchozí skupiny šesti tučňáků Humboldtových, kteří pošli z dosud nezjištěných příčin. Tři tučňáci brýloví pošli na následek oslabení organizmu zátěží způsobenou převozem do jihlavské zoo a nezvyklým prostředím.

"Podle výsledků pitvy uhynuli jedinci na následky transportu a změny prostředí. Jeden z nich byl osmadvacetiletý tučňáčí stařeček, další zemřel na zápal plic a u třetího bylo zjištěno patologické zvětšení nadledvinek," uvedla Eliška Kubíková.

Hejno deseti tučňáků brýlových dovezené do jihlavské zoologické zahrady v polovině srpna je tedy už jen sedmičlenné. V nejbližší době však vedení zoo o jeho rozšíření neuvažuje. "Momentálně provádíme v blízkosti pavilonu pro tučňáky stavební práce a noví jedinci by neměli patřičný klid na zažití změny prostředí. Doufáme také, že by se skupinka mohla rozrůst o vlastní potomky," řekla mluvčí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video