Diskuze

KOMENTÁŘ: Duch Trianonské smlouvy po sto letech

Připomněli jsme si sto let od podpisu Trianonské smlouvy, která po první světové válce stanovila hranice maďarského státu. Pro Slováky znamenala šanci, pro Maďary historickou křivdu. Jak silné jsou její dozvuky dodnes? Otázku si položil Pavel Carbol, předseda Společnosti Edvarda Beneše z Ostravské univerzity.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Po 1. světové válce největší vliv na nové uspořádání Evropy měl prezident Wilson z USA, jednání se připravovalo už v Pittsburgu. Zde například zapůsobil Beneš, Masaryk byl sice už profesor, ale ne tak výřečný.

Pokud jde o Čechy a Moravu, tak až na území Kladska byla obnovena historická hranice.

Slovensko však jako hornaté území s maďarskou správou a v údolí Dunaje nespornou maďarskou většinou nebylo nijak zajímavé, Zakarpatská Rus, původně maďarská provincie Munkács (Mukačevo) měla vysoký podíl cikánské- romské populace.

Z dnešního pohledu se jeví spojení kulturně už tisíc let jako stát existujících zemí Čechy a Morava s bývalými maďarskými okrajovými provinciemi, kde lišky a medvědi dávali dobrou noc, jako málo organické.

Pouhých dvacet roků existence tohoto nesourodého spojení to potvrzuje. Pro Slovensko to však byla hodina vzniku jejich státnosti. Bez spojení s ČSR by bývali zůstali tou provincií, kterou byli, měli tenkrát blíže k Zakarpatské Rusi.

0 0
možnosti

I58v73o 39Č34á47n

19. 6. 2020 0:45

Slovensko bylo v podstatě jen to území mezi Tatrami... problémem jeho území a společnosti až do dnešních dnů je, že zatímco od nás byli Sudetští Němci odsunuti / vyhnáni, tak na Slovensku Maďaři zůstali, proto stále ty třenice...

0 0
možnosti