Podle kouče Františka Zemana zhoršují dlouhé vlasy periferní vidění hráčů. Ilustrační foto

Podle kouče Františka Zemana zhoršují dlouhé vlasy periferní vidění hráčů. Ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Trenéři jihlavské Dukly chtěli žáky ostříhané na ježka, rodiče jsou zděšení

  • 65
V hokejovém klubu Dukla Jihlava se řeší pozoruhodný spor o délku vlasů hráčů žákovského týmu šesté třídy. Trenéři František Zeman a Petr Svoboda přišli podle rodičů s nápadem, že jejich svěřenci se všichni nechají ostříhat na ježka. A kdo nepřijde s centimetrovým strništěm na hlavě, tomu neumožní trénovat.

Nařízení vzbudilo mezi rodiči dětí velké emoce. "To nemá v novodobé historii Dukly obdoby. Neděje se tak v žádném moderně smýšlejícím hokejovém klubu. Hraničí to s omezováním osobní svobody a šikanou našich dětí. Z tohoto nařízení jsme všichni zděšeni," zlobil se jeden z rodičů, jehož jméno MF DNES zná.

Připomněl, že Dukla dávno není výběrem vojáků základní služby. Proto nechápe, proč se do sestřihu dětí mají vrátit prvky vojenství. "Vždyť spousta českých věhlasných hokejistů včetně Jaromíra Jágra má také delší vlasy. A bruslí a střílí jim to velmi dobře," dodal.

Podle kouče Františka Zemana zhoršují dlouhé vlasy periferní vidění hráčů. "To bylo špatně pochopeno. Já to pouze doporučil některým hráčům. Nic víc v tom nehledejte. Už to považuji za uzavřenou kapitolu," řekl včera Zeman.

Druhý trenér Petr Svoboda, někdejší juniorský mistr světa a hráč Toronto Maple Leafs, přidal další důvod. "My jsme pouze chtěli, aby děti přišly ostříhané nebo upravené.

Bylo to údajně nedorozumění

Důvod? Máme o ně strach, aby se jim něco nestalo při tréninku. Děláme třeba opičí dráhu a pokud nevidí přes ofinu, tak se můžou zranit," popsal Svoboda s tím, že nechtěli malé hráče nijak šikanovat.

Děti podle Svobody trenérská slova špatně pochopily a doma je podaly jinak, než byla myšlena. Svoboda také podle některých rodičů používá na trénincích před dětmi sprostá slova. Sám trenér to ale odmítá. "Občas se rozčílím, to ano, ale vulgární nejsem," řekl.

Celý problém řešil na podnět rodičů i jednatel klubu Bedřich Ščerban na výboru Dukly. Oba trenéry si pozval. "Došlo k nedorozumění. My nemáme žádné právo něco nařizovat," konstatoval po setkání.

Podle něj šlo jen o doporučení, která mělo přispět k bezpečnosti dětí. A dodal, že bude stačit, když si malí hráči s delšími vlasy vezmou příště čelenku.

Část hráčů už se nechala ostříhat

Jenže mezitím už zašlo několik hráčů k holiči. Jejich rodiny měly obavy, že když hokejistu nepošlou pod nůžky, přijde vniveč jejich finančně a časově náročné sportovní snažení.

Podle rodičů to může narušit celý tým, když je část dětí po trenérských slovech nakrátko a zbytek hráčů s původní fazónou. "Jak potom chce hokejový trenér mládeže v takovém kolektivu trenérsky a pedagogicky pracovat? Je mi osobně velmi smutno, co je ještě v dnešní době, dvacet let let po pádu komunismu možné," shrnul jeden z rodičů.

Ščerban podle svých slov nikdy nemusel řešit stížnost rodičů, že by některý z koučů mládežnických týmů mluvil k dětem sprostě. "Chodím na kontrolu tréninků a sleduji, jestli trenéři plní naši stanovenou koncepci. S ničím takovým jsem se nesetkal. Kdybych něco takového zjistil, okamžitě zasáhnu," ujistil.

Naopak při hodnocení sezóny spolu s pedagogy ZŠ Seifertova podle jednatele zaznělo, že spolupráce s Duklou se zlepšila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video