Autobus skončil daleko v poli. Pro cestující z něj přiletěl rakouský vrtulník. | foto: Donio.cz/ Miroslava Čukanová

Přežila řádění tornáda zaklíněná v autobusu. Dívka teď opustila nemocnici

  • 42
Čtrnáctiletá školačka, která před měsícem zázrakem přežila řádění tornáda ve zdemolovaném linkovém autobuse u Mikulčic, v pátek opustila nemocnici. Autobus, ve kterém jela, smetlo tornádo a několikrát se převrátil na poli přes střechu. Lidé pro její rodinu vybrali za jediný den přes milion korun. Rodina vzkázala, že si podpory nesmírně váží.

Po nárazu tornáda čtrnáctiletá Silva proletěla nejspíše celým vozem a zůstala ve zdemolovaném vraku zaklíněná.

„První dva dny bojovala v umělém spánku o holý život. Absolvovala několik operací, z nichž poslední byla operace přetrženého nervu v pravé noze,“ uvedla na Facebooku Fakultní nemocnice Brno.

Dívka měla po nárazu přeražené obě nohy. Záchranáři ji převezli do nemocnice ve Vídni.

„Když tornádo ustalo, rychle jsme se vyplazili rozbitými skleněnými dveřmi. Žena skočila na kolo a letěla dceru hledat, autobusu si ale nevšimla. Ležel daleko v poli. Dceru v tu chvíli už odvážel rakouský vrtulník do nemocnice,“ popsal Marek Mackových se slzami v očích. 

Na pomoc byla rodině založena na portálu Donio.cz sbírka. Lidé za jediný den věnovali přes milion korun. 

Zadavatelka sbírky na profil napsala, že měla dívka zlomené tři krční obratle, rozdrcené nohy, pořezaný obličej a rozbitou hlavu. „V současné chvíli je v umělém spánku a ve velmi kritickém stavu, objevují se další komplikace,“ napsala Miroslava Čukanová.

Jedna dcera vážně nemocná, druhá těžce zraněná. Lidé poslali přes milion

„Všem, kdo na nás myslel, kdo sledoval a nadále sleduje náš příběh - je neuvěřitelné, kolik nám došlo pohledů, dopisů a balíčků. Silvince udělaly ohromnou radost! Dodalo jí to sílu bojovat a vyrovnat se s touto novou životní událostí. Děkujeme! Dnes si Silvinku po měsíci a týdnu odvážíme domů,“ píše v děkovném dopise maminka dívky Irena Mackových.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video