Premiér ČR Mirek Topolánek a prezident USA George W. Bush (27. února 2008)

Premiér ČR Mirek Topolánek a prezident USA George W. Bush (27. února 2008) | foto: Reuters

Topolánek: Není to obchod, radar i zrušení víz jsou v našem zájmu

  • 605
Premiér Mirek Topolánek odmítl tvrzení domácích i zahraničních médií, že dojednané zrušení víz pro Čechy cestující do USA je pouhým obchodem za umístění amerického radaru v Brdech. "Obě ty věci - zrušení víz i umístění radaru - jsou v našem zájmu, potřebujeme je," řekl v České televizi.

Topolánek se před necelým dnem vrátil z návštěvy USA a Kanady. Právě při ní se s americkým prezidentem Georgem Bushem shodl, že smlouvě o umístění základny v Brdech "chybí tři slova". - více zde

Zároveň byla podepsána dohoda, která Česká republiku nasměruje do programu na zrušení víz. Už na podzim by naši občané mohli před cestou za oceán vyplňovat "jen" elektronický formulář na internetu. - více zde

Údajů, které o sobě bude muset žadatel uvést, by mělo být podle Topolánka méně než v současné žádosti o vízum. "Snažíme se dohodnout, aby žádost byla bezplatná," řekl premiér v televizi.

A v nadsázce upřesnil, že ve smlouvě o umístění radaru na českém území chybí odhadem pět slov. V odstavci o životním prostředí chce česká strana posuzovat standardy podle přísnější normy, ať už české nebo americké.

"Nedohoda je na pěti slovech, které dávají americké straně větší důraz. Budeme to mít dojednáno velmi rychle, do nebo po summitu NATO v Bukurešti" slíbil ministerský předseda. Summit se bude konat v letos v dubnu.

Politický azyl v Kanadě skončí
O vízech premiér jednal i v Kanadě, která je pro české občany zrušila loni v listopadu. A už druhý den po zrušení víz byl na letišti v Kanadě první žadatel o politický azyl. - více zde

S tím by měl být konec. Kanada by měla zhruba do půl roku ratifikovat dohodu o tom, že je Česká republika zemí bezpečného původu. A politický azyl se žadatelům z těchto zemí neuděluje.

"Pokud chtějí čeští občané žít a pracovat v Kanadě, mají možnost. Nedomnívám se, že u některých českých občanů jde skutečně o politický důvod, kvůli kterému by měli odcházet do Kanady," řekl Mirek Topolánek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video