Za oceán předseda české vlády zamíří zřejmě už večer 28. října.

Za oceán předseda české vlády zamíří zřejmě už večer 28. října. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Topolánek navštíví na konci října USA, možná půjde za Bushem

  • 71
Premiér Mirek Topolánek navštíví na konci října Spojené státy, kde by se mohl setkat s americkým prezidentem Georgem Bushem. V Americe bude zřejmě jednat o radaru a o zrušení amerických víz.

Topolánek se 30. října v New Yorku zúčastní otevření zrekonstruované České národní budovy v New Yorku, zavítat má také do Iowy, kde se podívá do českého a slovenského muzea. Česká vláda na jeho opravu po záplavě poskytla deset milionů korun, uvedla vládní mluvčí Jana Bartošová.

Topolánek byl ve Washingtonu v únoru, kdy ho přijal Bush v Bílém domě. - čtěte Topolánek jede za Bushem. Kvůli radaru a vízům Říjnová schůzka Topolánka s Bushem, ale ještě není podle úřadu vlády potvrzena.

Za oceán předseda české vlády zamíří zřejmě už večer 28. října, tedy jen krátce po oslavách nejvýznamnějšího českého státního svátku.

Topolánek navštíví Spojené státy jen krátce před tamními prezidentskými volbami. V Americe by Topolánek mohl jednat o situaci okolo vzniku radaru systému protiraketové obrany na českém území a také o zrušení vízového režimu pro české občany cestující do USA.

O zrušení víz má v Praze koncem října jednat americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff. Počítá se s tím, že víza by mohla padnout 17. listopadu, tedy za zhruba dva měsíce. - čtěte Víza do USA by mohla skončit symbolicky 17. listopadu, tvrdí Langer

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video