Obyvatelé českých obcí okolo polského dolu Turów protestují proti pokračující...

Obyvatelé českých obcí okolo polského dolu Turów protestují proti pokračující těžbě a rozšiřování dolu. V některých obcích se ztratila voda ze studní (Václavice), jinde vadí hluk a prach (Uhelná). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Za každý den těžby v Turówu 127 milionů pokuty, chce Česko po Polsku

  • 21
Česká republika požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby Polsku udělil pokutu ve výši pěti milionů eur (asi 127,3 milionu korun) za každý den, kdy bude pokračovat těžba v hnědouhelném dole Turów nedaleko hranic s Českem. Polsko odmítlo dodržet zastavení těžby v dole, což na žádost Prahy nařídil v květnu Soudní dvůr.

„Česká republika žádá soud, aby uvalil pokutu ve výši pěti milionů eur denně na Polsko za to, že okamžitě nepřerušilo těžbu hnědého uhlí v dole Turów,“ píše se na Twitteru Soudního dvora.

Turów nezavřeme, vzkázali Poláci. Rozhodnutí unijního soudu navzdory

Ten v květnu Polsku na žádost Prahy nařídil okamžitě přerušit veškerou těžbu v Turówě. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale veřejně oznámil, že Varšava nařízení nedodrží, protože by to mělo negativní dopad na energetickou bezpečnost Polska a zaměstnanost v regionu.

„Polsko dostalo od Soudního dvora EU lhůtu do 22. června, aby se vyjádřilo k návrhu pokuty kvůli nepřerušení těžby v dolu Turów,“ sdělil  náměstek českého ministra zahraničí a vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU Martin Smolek.

Český postup má podle Smolka také motivovat Polsko k jednání o podmínkách budoucí dohody, jejíž návrh česká vláda odeslala v pondělí.  

Obyvatelé českých obcí okolo polského dolu Turów protestují proti pokračující těžbě a rozšiřování dolu. V některých obcích se ztratila voda ze studní (Václavice), jinde vadí hluk a prach (Uhelná).

Česko a Polsko ve čtvrtek zahájí jednání o mezivládní dohodě o Turówu. Smlouva obsahuje podmínky, jejichž plnění Praha chce po Varšavě před i po případném stažení žaloby podané k Soudnímu dvoru EU.

KOMENTÁŘ: Šarvátka o důl Turów. Východisko pro obě strany existuje

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů.

České úřady ale upozorňují, že rozšíření dolu ohrozí zásobování vodou obyvatel příhraničních oblastí Libereckého kraje. Povede také podle nich k větší hlučnosti a prašnosti.

Polská vláda v úterý řešením sporu o Turów pověřila ministra státního majetku Jacka Sasina, ministra klimatu Michala Kurtyku, šéfa polské diplomacie Zbigniewa Raua a ministra pro evropské záležitosti Konrada Szymańského. Kabinet Mateusze Morawieckého měl v úterý o celé kauze informovat poslance, tento bod ale vedení Sejmu (dolní komory Parlamentu Polska, pozn. red.) stáhlo z programu. 

Organizace Greenpeace ČR v úterý vyzvala ministry životního prostředí Richarda Brabce a zahraničí Jakuba Kulhánka ke zveřejnění požadavků, které Česko do návrhu smlouvy s Polskem o dolu Turów zahrnulo.

7. června 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video