Premiér Andrej Babiš | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Školy se v březnu víc neotevřou, míní Babiš. Chce zrušit objednávku testů

  • 1598
Premiér Andrej Babiš bude požadovat, aby byl zrušen tendr na dodávku antigenních testů pro testování ve školách. Doprovází ji podle něj nejasné a kontroverzní záležitosti. Tendr původně vyhrála společnost Tardigrad International Consulting, Babiš chce svěřit nákup testů Správě státních hmotných rezerv. Premiér také zpochybnil návrat části dětí do škol k začátku března.

Antigenní testy pro testování žáků ve školách měla dodat firma Tardigrad International Consulting, v pátek to oznámil v České televizi ministr vnitra Jan Hamáček. Server Seznam Zprávy však tentýž den upozornil na pochybnosti při výběru firmy a o její historii.

Premiér Andrej Babiš v sobotu viděl podklady k tendru, které mu Hamáček dodal a oznámil, že chce nákup testů rovnou zrušit. „Poprvé jsem viděl složení komise, závěry komise, vyhodnocení soutěže, a proto říkám, že chci aby byla ta soutěž okamžitě zrušena,“ řekl pro iDNES.cz premiér.

Premiér v rozhovoru pro Seznam Zprávy označil firmu za „netransparentní, která nemá výkazy a je podivná a nemá žádnou minulost“.

Hamáček rozhodnutí premiéra komentoval na Twitteru s nepochopením. „Myslel jsem, že si vše vysvětlíme v pondělí na vládě. Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat. A Státní hmotné rezervy opakovaně testy odmítly nakupovat, proto to premiér zadal vnitru,“ napsal ministr.

Epidemie nemoci covid-19 v Česku

Babiš v rozhovoru řekl, že chce aby antigenní testy do škol nakoupily Státní hmotné rezervy. Podle premiéra by ani nevadilo, kdyby se tím zdržel plánovaný nástup části žáků zpátky do škol od 1. března.

„Epidemiologická situace je extrémně nepříznivá, máme plné nemocnice,“ řekl Babiš s tím, že s dalším návratem žáků do škol se počítá za příznivé epidemiologické situace.

Tendr vyhrála poradenská společnost bez historie

Ministr Hamáček v pátek uvedl, že první dodávka 800 tisíc kusů testů společnosti Tardigrad International Consulting má dorazit 28. února a cena za test včetně dopravy je 65 korun. Dohromady měla společnost dodat 3 654 000 testů do 15. března.

Ve škole na Proseku se děti testovaly ze slin. Test postoupily doma

V tiskové zprávě ministerstvo vnitra uvedlo, že společnost byla jediná, která splnila jak formální podmínky, tak požadavky na cenu a na schopnost dodat požadované množství testů včas. 

Seznam zprávy však uvedly opak, tedy že vybraná firma podle zadávací dokumentace nesplnila podmínky soutěže. Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února, to ale Tardigrad International Consulting nezaručila.

Historie firmy?

Mezinárodní skupina Tardigrad se zabývá přepravou zásilek v zákazníkem požadované teplotě. Česká pobočka, Tardigrad International Consulting s.r.o., byla založena v roce 2016 britskou společností Tardigrad International LP. Od července 2019 je jejím jediným společníkem a jednatelem Monika Jírovcová. Základní kapitál společnosti činí tisíc korun. Vyplývá to z údajů internetové verze obchodního rejstříku.

Naopak další společnost, Chironax, který se tendru rovněž účastnil, nejenže garantoval požadovanou dodávku testů v termínu podle výzvy ministerstva vnitra, ale nabídl i lepší cenu – jeden test včetně dopravy za 53,90 korun. 

Ministerstvo vnitra na dotaz serveru uvedlo, že Chironax vyhodnotilo jako rizikovou z hlediska ekonomických dat i spolehlivosti, přestože podle Seznam Zprávy dodává ochranné pomůcky i Správě státních hmotných rezerv. Firma se chce bránit.

Vnitro hodnotilo nabídky od devíti firem. Některé ale musely být podle Hamáčka vyřazeny, protože nesplnily formální náležitosti, jako je například žádost o výjimku ministerstva zdravotnictví tak, aby mohly být testy použity pro samotestování.

17. února 2021

Jak dostat děti zpět do škol

Testy, které měla firma dodat, využívají k testování na školách i v Rakousku. Podle tamních instruktážních videí si jej zvládnou děti provést samy. Výtěr se provádí z přední části nosu, odběrová tyčinka se vzorkem se následně zasune do vyznačeného místa na testovací kartičce, kterou žáci dostanou spolu s testem. Následně se tyčinka zakape speciálním roztokem. Okraje karty se pak slepí a na přední straně se po chvíli objeví pozitivní či negativní výsledek. Pokud je výsledek neprůkazný, je nutné test opakovat.

Jde to i bezpečně? Jaký vliv má otevření škol na šíření covidu

Leteckou dopravu podle ministerstva měl zajistit dodavatel, testy by se následně distribuovaly do regionů s pomocí hasičů a krajských distribučních center. Stejným způsobem se vnitro chystá do škol distribuovat i respirátory ze státních hmotných rezerv.

Kvůli epidemii covidu jsou nyní otevřeny jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol, ostatní mají výuku na dálku. Od 1. března by se podle vlády měly do lavic vrátit závěrečné ročníky středních škol a postupně pak i další. Podmínkou je právě zajištění testů na covid-19.

Ministr školství Robert Plaga ve středu uvedl, že ministerstvo školství po zajištění testů připraví instruktážní videa a návod, jak při testování žáků postupovat. Účast na testování bude podle něj nezbytnou podmínkou pro docházku k prezenčnímu vzdělávání. 

17. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video