(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

První jarní den 2014 se zapíše do historie, na 68 místech padly rekordy

  • 19
V pražském Klementinu padl 130 let starý teplotní rekord 18,7 stupně Celsia. Meteorologové zde naměřili 19,9 stupně. Teplotní rekordy byly ve čtvrtek překonány na téměř sedmdesáti místech. Vůbec nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku 21,9 stupně Celsia.

"První jarní den roku 2014 se zapíše alespoň dočasně do historie měření teplot se svými extrémně maximálními hodnotami. Nejvyšší teplota dnešního dne byla naměřena v Kopistech. S hodnotou 21,9 °C zde byl překonán rekord 17,2 °C z roku 1974," uvedla Milada Šandová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Mimo Kopist se nové rekordní teploty dostaly přes 21 stupňů ještě v Teplicích, Doksanech, Plzni, Českých Budějovicích, Husinci a Staňkově. Celkem byl rekord překonán na 68 stanicích, kde se měří už více než třicet let.

V Pražském Klementinu bylo ke čtrnácté hodině 19,4 stupně Celsia, konečné číslo se vyšplhalo ještě o půl stupně výše.

Teplotní rekordy budou podle meteorologů v ohrožení i  v pátek. Maximální teploty by podle posledních odhadů mohly dosáhnout až 23 stupňů. Na víkend se o něco ochladí (předpověď čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video