Nový šéf privátní zpravodajské stanice Z1 rozdal půlce redakce výpověď a překopal programové schéma.

Nový šéf privátní zpravodajské stanice Z1 rozdal půlce redakce výpověď a překopal programové schéma. | foto: iDNES.cz

Televize Z1 vzdala souboj s ČT24, v programu vsadí na ekonomiku

  • 7
Zpravodajská televize Z1 za pár týdnů projde výraznou změnou. Stanice musí šetřit, ruší některé magazíny a zpravodajské relace. Od září se chce profilovat jako ekonomický kanál, aby byla zajímavá pro diváky a inzerenty. O víkendu nebude vysílat živě.

Privátní zpravodajská stanice zastavila konkurenční boj s veřejnoprávní ČT24, kterou několikrát obvinila, že od Z1 kopíruje grafiku a nápady. - čtěte rozhovor s bývalým ředitelem Z1 Mrnkou

Podle serveru RadioTV.cz ustupuje od denního kontinuálního vysílaní zpravodajství a místo něj bude vysílat pouze ekonomický servis.

Naprostou novinkou v českém prostředí je chování Z1 o víkendu. "Žádné zprávy, pouze dokumenty," sdělil nový šéf televize Zdeněk Šámal iDNES.cz. Změny naplánoval už na příští sobotu.

Z programu Z1 zmizí také magazíny Tramtárie, Slídilové či Letem netem. Z dosavadních relací de facto zůstanou pouze večerní dokumenty. "Jejich celková výroba byla natolik finančně náročná, že bylo potřeba přikročit k její redukci a změně profilu programu," vysvětlil Šámal serveru RadioTv.cz.

Televize nyní intenzivně hledá náhradu za Barboru Tachecí, která přichází na Primu moderovat relaci Fakta. Oslovila prý mimo jiné i známého slovenského novináře Eugena Kordu.

RadioTV.cz na svých stránkách zveřejnil nové programové schéma Z1. Z něj vyplývá, že už v sedm hodin ráno začnou dvouhodinové zprávy. Další, kratší, přijdou v půl jedné, ve tři odpoledne a devět večer. Hlavní zpravodajská relace začne už v půl sedmé, nyní to je v 18:45.

V souvislosti s novým směrem, kam se Z1 po roce a půl od začátku vysílání vydává, prořídl provoz v chodbách věžáku u holešovického přístavu, kde má sídlo. Šámal propustil polovinu zaměstnanců a spolupracovníků.

Časopisu Týden Šámal popsal, jak si představuje typického diváka zpravodajské stanice, kterou řídí od konce června poté, co její majitelé odvolali Martina Mrnku.

"Muž z většího a velkého města, mezi třicítkou a šedesátkou, s aktivním přístupem k práci a životu. Je vzdělaný a má zájem o informace. Nemusí nutně jezdit do práce ve ferrari, ale metro používá jen tehdy, má-li to pro něj smysl," uvedl Šámal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video