Zdeněk Šámal jde do čtvrté televize. Zpravodajskou Z1 má lehce zbulvarizovat.

Zdeněk Šámal jde do čtvrté televize. Zpravodajskou Z1 má lehce zbulvarizovat. | foto: iDNES.cz

Televize Z1 se dočkala nového „krizového“ šéfa Zdeňka Šámala

  • 1
Do vedení televize Z1 nastupuje Zdeněk Šámal, který dříve vedl internetové zpravodajství na Nově a pracoval i v České televizi. Dosavadní generální ředitel Z1 Martin Mrnka přechází do dozorčí rady vlastníka televize, který se stanicí není dlouhodobě spokojen. Chybí jí sledovanost i inzerce.

Zdeněk Šámal do Z1 nastupuje jako krizový manažer. V branži platí za člověka, který "buduje na zelené louce". Své schopnosti už ukázal při rozjezdu televizí TA3, ČT24 a zpravodajského portálu televize Nova.

"V této televizi jsem ještě nepracoval, zpravodajské stanice mám rád a majitelé Z1 s ní nebyli spokojení," vypočítal Šámal pro iDNES.cz důvody, proč po dvou letech znovu mění "stáj".

Generální ředitel zpravodajské televize Z1 Martin MrnkaVe funkci generálního ředitele televize střídá Martina Mrnku, který stanici vybudoval a rok řídil. "Nyní přechází do dozorčí rady vlastníka licence, společnosti První zpravodajská," informoval Petr Málek, mluvčí finanční skupiny J&T, do jejíhož portfolia Z1 patří.

"Především chci poděkovat svému týmu, s nímž se nám podařilo během uplynulých let televizi Z1 rozjet a od loňského startu z ní vybudovat profesionální stanici, která si zakládá na seriózním a vyváženém zpravodajství," uvedl Mrnka v tiskovém prohlášení.

Šámal má přitáhnout diváky

Vlastník televize si od Šámalova příchodu slibuje posunutí televize "zase o další krok vpřed". V praxi to znamená, že by ji měl lehce bulvarizovat, respektive trochu ji odlehčit. "Potřebují, aby se na tu televizi někdo díval, takže jistým programovým změnám se nevyhneme," řekl Šámal iDNES.cz.

"I s přihlédnutím k probíhající ekonomické krizi jsou hlavní úkoly převážně ekonomického charakteru. Cílem je dosáhnout co nejvyšší efektivnosti vložených prostředků při zachování kvality vysílání," prohlásil Dušan Palcr ze skupiny J&T.

Televize Z1 začala vysílat loni v létě. V současnosti ji sleduje denně asi sto padesát tisíc diváků, veřejnoprávní ČT 24 až třikrát více. J&T ale s nastavením Z1 není spokojena. "Cokoliv se stane, hned to vysílá ČT 24. My pořád uvažujeme o tom, jak zpravodajskou televizi dělat trochu jinak," postěžoval si před časem manažer skupiny Patrik Tkáč.

Zdeněk Šámal

Zdeněk Šámal (43) působil v devadesátých letech mimo jiné čtyři roky jako zpravodaj ČT v Rusku. V roce 2001 spoluvytvářel na Slovensku zpravodajský kanál TA3. Později, už jako ředitel zpravodajství ČT, zakládal zpravodajskou stanici ČT24; v té době vznikl i sportovní kanál ČT4. Do Z1 přechází z funkce šéfredaktora internetového zpravodajství televize Nova.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video