Zpravodajská Z1 chce divákům nabízet dokumenty ve stejné kvalitě jako zahraniční stanice.

Zpravodajská Z1 chce divákům nabízet dokumenty ve stejné kvalitě jako zahraniční stanice. | foto: Archiv Z1 TV

Televize Z1 míří na sever a s novými pořady

  • 3
Zpravodajská televize Z1 posílila program novými magazíny a chystá se rozšířit pokrytí. Od prosince by ji měli v zemském digitálním vysílání naladit také diváci na severu Čech. Pokud jsou příznivci jachtingu, bude je nová stanice těšit o to víc. Právě pořad o lodích je hlavní podzimní novinkou Z1.

"Pokud všechno dobře dopadne, rádi bychom od 1. prosince vysílali přes Bukovou horu do Ústecka," řekl dnes novinářům generální ředitel zpravodajské Z1 Martin Mrnka. Tím by se zvýšilo pokrytí signálem ze současných 32 procent na 41 procent populace. Severočeši by tedy získali další televizi k současné Nově a čtyřem programům ČT.

Současně vedení televize pracuje na posílení výkonu vysílačů v Praze, kde se někdy překrývá její signál s Primou. "Pro tisíce lidí by se zlepšil obraz i zvuk," doplnil Mrnka. Z1 šíří signál prostřednictvím provozovatele jedné ze sítí vysílačů pro DVB-T, společnosti Czech Digital Group (CDG). - čtěte Digitální Česká televize a rozhlas pokryjí republiku do října 2010

Už před časem Mrnka prohlásil, že teprve nyní, po sto dnech vysílání, vypadá Z1 tak, jak by měla. "Těch sto dní hájení jste nám ale nedopřávali," rýpl si dnes do novinářů.

Jachtaři si přijdou na své
Od 1. září došlo k několika změnám v programu Z1. Rozšířila se především nabídka magazínů, nově přibyla relace o jachtingu Yacht&Life, kterou na klíč vyrábí a dodává společnost Ultima. Její dvacetičlenný štáb se pohybuje po světě a točí zajímavosti z tohoto segmentu.

Mrnka zařazení tohoto nového pořadu zdůvodňuje boomem malých plavidel na českých tocích. Za poslední tři roky jejich počet výrazně vzrostl, odhadem se u nás plaví čtvrt milionu menších lodí, které jsou v soukromém vlastnictví.

"Chce vysílat dokumenty takového rozměru, který je běžný v zahraničí. Takovou cestu budeme razit v magazínech," řekl Martin Mrnka.

Za čtrnáct dní rozšíří nabídku magazínu i pořad Z 1. řady, který bude přinášet novinky z kultury. "Kultuře se věnujeme už nyní, například v magazínu BIOgraf, který je o světě filmu. Chceme ale dát větší prostor také divadlu, hudbě, knihám, opeře a aukčním síním," dodala mluvčí televize Ivana Dubášová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video