Všechny zdravotní údaje na jednom místě. V Česku startuje virtuální klinika

  • 4
V Česku zahájí brzy provoz takzvaná virtuální klinika Dr. Digital, která je zaměřená na poskytování služeb telemedicíny pacientům. Pacientům nabízí vzdálený monitoring životních funkcí a nástroje na prevenci onemocnění. Pacient si tak denně může zkontrolovat tlak a informace poskytnout zdravotnímu personálu, který nasbíraná data vyhodnotí.

První virtuální klinika má přinést do primární péče distanční monitoring a analýzu naměřených hodnot pacientů z domova. Na dálku umožní pomocí přístrojů sledovat hladinu cukru, tlak krve, srdeční aktivitu, tělesnou hmotnost, saturaci kyslíku v krvi nebo funkčnost plic.

„Využití moderních technologií v primární péči sníží administrativní zátěž a nahradí část osobních návštěv u lékaře. Při měření životních funkcí může člověk zachytit onemocnění v rané fázi. Měřit musí přístroji, které splňují přísné normy. Zařízení Dr. Digital, včetně softwaru, jsou certifikovány jako zdravotnické prostředky,“ uvedl zakladatel platformy Ondřej Svoboda.

Pacienti dostanou k domácímu měření zařízení, které monitoruje tlak, spirometrii, EKG, cukr nebo váhu. Naměřené hodnoty míří do aplikace, kde je sdílí s lékařem. Právě s ním si pacient může nastavit hraniční hodnoty, které nesmí překročit. Pokud se tak stane, aplikace jej na to upozorní.

Informace o zdraví na jednom místě

Aplikace je složena z několika částí. V sekci Čekárna uživatel najde obsah zaměřený na to, jak pozitivně ovlivnit své zdraví, jaké hodnoty jsou ještě v normě, nebo co dělat při různých život ohrožujících situacích.

V sekci Recepce má uživatel na jednom místě informace o svém zdraví prostřednictvím digitální zdravotní karty, například operace, krevní skupinu či očkování. Informace o pacientovi vychází z jeho zdravotní dokumentace a mohou například usnadnit administraci u lékařů. Data jsou pak k dispozici po načtení QR kódu. Přes aplikace pacient komunikuje jen s lékařem společnosti, ne se svým ošetřujícím lékařem.

Části nazvaná Ordinace eviduje návštěvy u lékařů. Tu řídí takzvaný koordinátor péče, což je speciálně vyškolená zdravotní sestra, která vede aktivity pacienta. Udržuje zdravotní záznamy aktuální, plánuje návštěvy u doktorů i vyšetření, administruje jejich výsledky a předepsané léky.

Jaký bude ceník služeb, společnost neuvedla. Služba by měla začít fungovat během několika měsíců. Společnost nabízí také rehabilitační telemonitoring, který pomáhá prostřednictvím fyzioterapeutických 3D cvičení, počítačových nebo audio her.

Není vám dobře? Zajděte na radnici. Telemedicína vstupuje do českého zdravotnictví

Podle Svobody funguje digitalizovaná medicína na dálku dobře v Estonsku, Finsku, Dánsku nebo Švédsku. Zahrnuje například elektronizaci zdravotnické dokumentace, vzdálenou komunikaci s lékařem, digitální zdravotní kartu nebo sběr pacientských dat. Česko je v tomhle podle něj spíše stále na začátku.

Zdravotní aplikace v Česku

Nejedná se o první „zdravotní“ aplikaci v Česku. Tu svou například nabízí Institut klinické a experimentální medicíny a jmenuje se IKEM Online. Umí připomínat prohlídky, ukládá lékařské zprávy a zasílá upozornění na užití léků. Pacienti mohou skrze aplikaci sledovat také svou kondici, k dispozici mají také eRecepty.

Svou aplikaci vyvinula také Fakultní nemocnice Olomouc. Díky ni mohou doktoři ordinovat na dálku pomocí videohovorů. Lékař se svým pacientem může probrat jeho zdravotní stav, nebo mu předepsat léky. Vidí také výsledky vyšetření.

Se zdravotními údaji pracuje také aplikace Záchranka, která primárně funguje pro rychlé kontaktování zdravotnické záchranné nebo horské služby.

Podle loňského výzkumu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy si čtyři z pěti lidí myslí, že by lékaři měli mít online rezervační systém pro objednávání pacientů. Téměř tři čtvrtiny respondentů chtějí, aby informace o jejich zdravotním stavu byly dostupné všem lékařům, kteří je léčí, a také sami chtějí mít on-line přístup ke svým zdravotním záznamům. Zhruba pětina pacientů ale nechce telemedicínu v budoucnu používat kvůli obavám či znalostním a technickým bariérám.

Odborníci zároveň upozorňují, že telemedicína nemá v budoucnu nahradit doktory. „Telemedicínský pokrok umožňuje monitorovat pacienta, klidně i 365 dnů v roce. Ale to nevylučuje osobní kontakt s doktorem. Ten má obohatit a učinit ho dostupným,“ popsal Karel Valeš z Národního ústavu duševního zdraví. V mnoha ohledech funguje telemedicína právě jako prevence.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video