Divadlo je divadlo a o tématu náboženství a násilí je užitečné diskutovat vždy. Ilustrační foto

Divadlo je divadlo a o tématu náboženství a násilí je užitečné diskutovat vždy. Ilustrační foto | foto: Reuters

Tak už nám opravdu poroučejí muslimové

  • 189
Král Idomeneo klade na židli useknuté hlavy Poseidona, Ježíše, Buddhy a Mohameda. A porovnává zásady těch náboženství s praxí. To poslední ukazuje, že jde o divadlo, protože v životě nikdo zásady s praxí neporovnává, zatímco useknutá hlava je běžný jev občanského života.

Deutsche Oper v Berlíně tuto scénu z moderního nastudování Mozartovy opery Idomeneo na doporučení policie vyškrtla. Důvodem je obava, že muslimové by mohli uříznutou hlavu Mohameda považovat za hanobení. Ostatní tři náboženství jsou k uříznutým hlavám svatých mužů chladné.

Divadlo je divadlo a o tématu náboženství a násilí je užitečné diskutovat vždy. Možná mohla být na židli i hlava Marxova, představitele dalšího náboženství. To by jistě rozlítilo komunisty a oživilo debatu.

Už to je tedy zde: muslimové nám poroučejí. Pod jejich tlakem opouštíme největší objev naší civilizace – svobodu myšlení a tvoření.

Když zboří dva mrakodrapy, postavíme nové, když opustíme svou svobodomyslnost, nezůstane po nás nic. Proto teroristi útočí – aby nám mohli poroučet a hlavně abychom si v jejich zájmu poroučeli sami.

Zakázat na přání muslimských fanatiků uříznuté hlavy svatých lidí je malicherný začátek dění, na jehož konci budou uříznuté hlavy svobody, jednoho z mála objevů, jímž se běloši mohou pyšnit. Uříznuté hlavy by se proto měly na jeviště Deutsche Oper rychle vrátit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video