(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Adamec, MAFRA

Tajná síť levicových radikálů útočí v Česku na policejní auta i farmy

  • 626
Elitní protimafiánská policie mapuje zapalování aut nebo útoky na chovatelské farmy. Mohlo by se zdát, že se zabývá banálními výtržnostmi, ale je to boj s levicovými radikály. MF DNES zjistila, že na tuto scénu se teď upírá pozornost policie. V Česku totiž podle odborníků funguje skrytá extremistická síť.

Poslední případ: žhářský útok na policejní vůz v ústecké čtvrti Střekov z konce srpna by mohl podle odborníků z oboru souviset právě s levicovým extremismem (více o útoku čtěte zde). Právě proto případ od ústecké policie podle ČTK převzal Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Pavel Hanták to ale odmítl komentovat.

K útoku se však hlásí takzvaná Síť revolučních buněk, která má podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše s velkou pravděpodobností na svědomí i další letošní anarchistické akce.

„Tato systematická kampaň, kterou letos dělá Síť revolučních buněk, nemá ze strany ultralevicového extremismu v polistopadové historii obdoby,“ říká Mareš.

Od začátku roku se tato síť přihlásila k útoku na mýtnou bránu nedaleko Kroměříže (více o požáru čtěte zde) i na policejní auta. Vydala prohlášení, podle kterého zaútočila i na sídlo firmy zabývající se kamerovými systémy. Další skupina radikálů zase poškodila zařízení kožešinových farem (více čtěte zde).

„Útoky zatím nesměřovaly proti lidskému zdraví nebo životu. Nicméně nebezpečné to je, protože se mohou radikalizovat. Vidíme to v Evropě, jsou tu ultralevicové skupiny, které už útočí i na lidi,“ říká Mareš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video