Podle odborníků z armády leží na dně Jordánu nevybuchlé britské letecké pumy z období náletu na město v dubnu 1945. Ilustrační foto

Podle odborníků z armády leží na dně Jordánu nevybuchlé britské letecké pumy z období náletu na město v dubnu 1945. Ilustrační foto | foto: Pavel Veselý, Unipetrol RPA

Tábor vyčistí rybník Jordán. Je plný válečné munice, bojí se lidé

  • 9
Lidé z Plané nad Lužnicí mají strach z nevybuchlé válečné munice. Ukrývat ji totiž může bahno a usazeniny z rybníka Jordán v Táboře. To mají v příštích letech z jeho dna navozit nákladní vozy do pískovny Hůrka, jejich trasa přitom povede přímo přes město.

Odvoz bahna naplánovala táborská radnice v rámci oprav a čištění Jordánu. Představitelé Plané ale tvrdí, že o tomto záměru až do letošního jara nic nevěděli.

Nyní se ptají Táborských, jak chtějí zajistit bezpečnost. Táborská radnice ale oponuje, že tento záměr s Planou projednala.

Pyrotechnik: Je to velké riziko

Podle odborníků z armády leží na dně Jordánu nevybuchlé britské letecké pumy z období náletu na město v dubnu 1945. Pamětníci zase hovoří o nákladních vozidlech, která tu Němci potopili na konci války. Kromě toho prý bahno ukrývá i ruskou munici ze 60. let.

"Nebezpečnou armádní techniku jsem už pomáhal likvidovat mnohokrát. Zatím jsem se ale nesetkal s žádným takovým místem, kde by při jejím zneškodnění hrozilo tak velké riziko jako na dně tohoto rybníka," zdůraznil armádní pyrotechnik Ondřej Tichý, který má za sebou dvě zahraniční mise v Iráku a Afghánistánu.

Někteří pamětníci dodnes vzpomínají na Němce, kteří přijeli k Jordánu v roce 1945. "Existují očití svědkové, kteří je viděli, jak do rybníka házeli nějaké bedny," sdělil zastupitel z Plané Jiří Rangl.

To, že se na Hůrku bude vozit uvedené bahno, ho proto šokovalo. "Ptám se, jestli Tábor při čištění rybníka počítá s nebezpečnou pyrotechnikou," uvedl.

Plánští poukazují také na to, že nemají k dispozici žádné materiály, s jejichž pomocí by mohli třeba zjistit, jaké budou mít vyvezené usazeniny vliv na okolní životní prostředí.

Vedení táborské radnice se snaží hájit a zároveň tvrdí, že celý projekt schválilo ministerstvo životního prostředí a má všechny náležitosti.

Bude třeba evakuace?

"Plánští o tom věděli, projednali jsme to s bývalým starostou," brání se starostka Tábora Hana Randová.

Jenže bývalý starosta Plané František Chramosta zemřel a jeho nástupce Jiřího Šimáčka, který město vede od roku 2007, o tom prý nikdo neinformoval. Příležitost se o projektu něco dozvědět bude mít Šimáček už dnes. Táborská radnice připravila o čištění Jordánu pro veřejnost besedu. 

Dotazy lidí tu bude zodpovídat asi deset odborníků z různých oborů. Mezi nimi pyrotechnik Tichý. "Jsem z Tábora a zajímá mě, jak je město připravené na případnou evakuaci lidí či uzavření provozu na železnici, až se ze dna munice vyzvedne."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video