Miroslav Grebeníček

Miroslav Grebeníček - Předseda KSČM Miroslav Grebeníček. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Světoví komunisté obsadili hotel v Praze

  • 497
Komunisté by měli rehabilitovat myšlenku socialismu. Takový je závěr prvního dne konference komunistických stran, která probíhá v pražském hotelu Olympik. Proti setkání levicových politiků protestovalo asi dvacet lidí.

Do Olympiku přijelo 39 zástupců stran ze 32 zemí včetně Severní Koreje, Číny nebo Kuby. Hlavně proti reprezentantům totalitních režimů byla zaměřena demonstrace před hotelem.

Svolavateli demonstrace Janu Šináglovi se nelíbí, že v Česku zasedá 15 let po sametové revoluci "špička světového komunismu", a společně s dalšími to chtěl dát veřejně najevo. Byl mezi nimi i bývalý disident Vladimír Hučín.

Předseda českých komunistů Miroslav Grebeníček vystoupil s více než půlhodinovým projevem, ve kterém hovořil o údajném falšování událostí 20. století.

Šéf KSČM dále řekl, že důvodem "problémů" po roce 1948 byl fakt, že tehdejší politici přebrali sovětský model společnosti s jeho praktikami. Mluvil také o tom, že ve světě šířícího se kapitalismu je třeba rehabilitovat myšlenky socialismu.

Konference bude pokračovat v neděli, na programu bude bezpečnostní a obranná politika v Evropě.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video