Rodina Kočkových je zasažena celou tragédií do té míry, že možná na policii nebyli schopni reprodukovat všechno, co viděli, říká právník Lžičař.

Rodina Kočkových je zasažena celou tragédií do té míry, že možná na policii nebyli schopni reprodukovat všechno, co viděli, říká právník Lžičař. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Svědci Kočkovy vraždy: Rány šly rychle za sebou, jako ze samopalu

  • 1217
Policie v sobotu překvapivě rychle po vraždě vyslechla Václava Kočku staršího a jeho vnuka. Popsali kriminalistům ze svého pohledu čtvrteční vraždu Václava Kočky. Jeden z vyslýchaných je otec oběti a hlava celého klanu, druhý synem zavražděného. Výslechu přihlížel právník rodiny Kočkových Josef Lžičař.

Ten popsal jeho průběh MF DNES. "Pozůstalí vydali jen krátké prohlášení pro média a jinak si žádné rozhovory nepřejí," uvedl Lžičař.

Shoduje se výpověď Kočkových s tím, co je o průběhu večera Právník Josef Lžičařznámo? Že vše začalo sázkou, pak Kočka mladší přišel ke stolu Bohumíra Ďurička, něco mu pošeptal a za pár vteřin padl k zemi po výstřelech?
Před desátou dostal patnáctiletý Kočkův syn SMS, že má přijet pro otce. Myslím, že ten malý chlapec vraždu neviděl a ani vidět nemohl. On šel za tátou a stál za ním. Kolem jedenácté jeho otec zaplatil. Padla věta: "Vyzvedneme i dědečka." Když pro něj šli ke stolu, tak se to stalo. Starý Kočka se měl snad v té chvíli bavit s panem Šlajerem (podnikatel Vratislav Šlajer). Najednou vyšly tři rány. Kočka mladší se skácel k zemi a byl na místě mrtvý.

Nejstarší ani nejmladší Kočka tedy přímo okamžik střelby neviděli?
Vnímali až, co se stalo bezprostředně potom. Kočka starší v té chvíli vůbec neregistroval, zda Ďuričko odešel z restaurace. Skočil k synovi a snažil se ho oživovat. Říkal při výslechu: "Já viděl kluka, kterej mi padá, a za ním stál vnuk." Je nepochybné, že i kdyby tam padlo nějaké ošklivé slovo nebo facka (obhajoba tvrdí, že Kočka Ďurička napadl pěstí – pozn. red.), tak to nikoho neopravňuje, aby střílel.

Podle našich informací Ďuričko vytáhl pistoli z tašky...
O něčem takovém se při výslechu hovořilo, i když nechci šířit žádné dohady. Nikdo neslyšel, že by Ďuričko zbraň natahoval, takže už měl asi náboj v komoře. Ale chci dodat, že rodina Kočkových je zasažena celou tragédií do té míry, že možná nebyli schopni reprodukovat všechno, co viděli. Zastřelili jim otce, syna, bratra. Oni se k tomu zatím nechtějí vyjadřovat. Rány šly hodně rychle za sebou, jako výstřely ze samopalu. Takhle to Kočkovi popisovali.

Už se zlepšil stav pana Kočky staršího, který se v pátek zhroutil?
On celý pátek ležel a spal. Přijde mi, že je trochu mimo. Bere prášky, které ho utlumily. Výslech trval něco přes hodinu. Kočkovi pak požádali, aby mohli vyjet z policejní budovy bokem. Chtěli se vyhnout frontě novinářů.

Už se ví, kdy bude pohřeb?
Já se na to Kočkových ptal, když mě vezli v sobotu z výslechu. Oni to sami ještě nevědí.

Co ještě policie o víkendu kromě výslechu Kočkových stihla?
Spoustu dalších výslechů. Běžely tři najednou v několika patrech budovy. Pracoval na tom celý tým policistů (vypovídala už třeba i Ďuričkova přítelkyně – pozn. red.).

Slyšel jste verzi, že by Ďuričko střílel upravenými průraznými střelami dumdum?
Já jsem skutečně na policii zaslechl, jak se tam baví, že kulka klidně mohla proletět tělem oběti a zasáhnout i jeho syna. U našeho výslechu to nepadlo. Jednoznačně na tuto otázku odpoví samozřejmě pitva, ale ta úvaha na policii asi běží.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video