Jiří Hromada sleduje jednání poslanců

Jiří Hromada sleduje jednání poslanců - Předseda Gay iniciativy Jiří Hromada (vpravo) sleduje ve sněmovně projednávání zákona o registrovaném partnerství. (11. února 2005) | foto: David Neff, MF DNES

Svazky homosexuálů zmařil jediný hlas

  • 1593
Poslanci opět smetli zákon o registrovaném partnerství. Podobné návrhy už ve sněmovně neprošly třikrát. Tentokrát ale chyběl jediný hlas. Pro přijetí zákona, který například povoloval homosexuálům po sobě dědit, bylo 82 poslanců ze 165 přítomných.

Velký odpůrce zákona lidovec Jiří Karas je s výsledkem hlasování spokojen. "Zvítězil zdravý rozum," řekl.

Naopak zpravodajku zákona Zuzku Rujbrovou z KSČM postoj poslanců nepotěšil. "Jsem velmi zklamaná. Veřejnost je podle všech průzkumů pro přijetí takového zákona," poznamenala.

Zdůraznila, že zákon neumožňoval homosexuálním páru adopci dítěte a míní, že někteří poslanci si zákon ani nepřečetli a tudíž nevěděli o čem hlasují. Připomněla, že mnoho poslanců nehlasovalo kvůli nemoci.

Gayové a lesbičky se nevzdávají
Velké zklamání zavládlo po hlasování poslanců mezi gayi a lesbičkami. O uzákonění svých svazků se snaží už léta, nevzdávají se ani teď a věří, že příště to už vyjde.

"Jsme bohužel zklamáni, že dlouholeté úsilí gay a lesbického hnutí stále není korunováno úspěchem, nicméně není vše ztraceno. V nejbližší možné reálné době začneme naše úsilí znovu," řekl ČTK mluvčí Gay a lesbické ligy Slavomír Goga.

Výsledek hlasování zklamal i jednu z předkladatelek normy Taťánu Fischerovou. "Člověk nikdy nemůže předem odhadnout výsledek hlasování," podotkla.

Neúspěch návrhu vidí i v tom, že v průběhu jeho projednávání se sněmovna změnila. Někteří odešli do Evropského parlamentu a někteří bývalý poslanci, jako například Stanislav Gross či Petra Buzková, dali přednost vládní funkci.

S čím zákon počítal

Autoři zákona navrhovali, aby gayové a lesbičky uzavírali registrované partnerství prohlášením na matrice. Pak by vůči sobě měli vyživovací povinnost.

Měli by také možnost dozvědět se informace o zdravotním stavu partnera, vzájemně po sobě dědit a užívat společný byt.  Na rozdíl od manželů by však neměli možnost sdílet nájemní smlouvu.

Návrh výslovně zakazoval adopci dětí.

Fischerová si chce hlasování zanalyzovat a pak se rozhodne, zda podobný návrh zákona poslancům předloží znovu. "Myslím, že ale teď není politická vůle, aby byl zákon přijat."

Proti zákonu se postavil celý poslanecký klub KDU-ČSL i většina poslanců opoziční ODS. Pro byla naopak většina zákonodárců vládní ČSSD a US-DEU, z nich byl proti jen Zdeněk Kořistka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video