MEX: Svátky: pozor na kolaps!

MEX: Svátky: pozor na kolaps! | foto: Dan Materna, MF DNES

Svátky: pozor na kolaps!

Praha - Havárie ve sněhové vánici na trase mezi Prahou a Brnem se 116 nabouranými auty a třiceti zraněnými včera ukázaly, jak rozmary počasí dokážou zahýbat s dopravou. Kolony na dálnici D1 uvěznily na dvacet tisíc lidí. Dnes přitom mnoho Čechů vyráží na prodloužený velikonoční víkend. „Jsou tu vrtulníky záchranářů, hasiči, policie, rozbitá nákladní i osobní auta,“ popsala včerejší situaci Kateřina Buzková, která v kritickém místě na Vysočině uvízla. „Mezi auty nejde projít, lidé je přelézají. Nikdy jsem nic takového neviděla,“ dodala. Velikonoční svátky přitom patří podle statistik k obdobím, kdy se stane nejvíc automobilových nehod. Loni jenom na Velikonoční pondělí zahynuli čtyři lidé. Podle odborníků se řidiči mají opět připravit na sněhové přeháňky. Radost z počasí mohou mít lyžaři, kterým na horách napadne až 40 centimetrů sněhu.
Humpolec - Dálnice D1 zažila včera jednu z největších havárií.
Nedaleko Humpolce se v obou směrech srazilo celkem 116 aut. „Je to těžko popsatelný pohled. Na přibližně dvaceti metrech je kolem třiceti havarovaných, rozbitých aut, vrtulníky přivážejí a vysazují záchranáře,“ popsal nehodu jeden ze svědků. Při autohavárii se zranilo na třicet lidí, z toho šest utpělo těžká zranění. V nepojízdných vozidlech uvízly tisíce lidí, v nehodách se zasekly mimo jiné i plné autobusy či sanitky. Na dálnici zasahovalo zhruba padesát hasičů a mnozí řidiči, uvěznění ve svých vozech, čekali na vyproštění i několik hodin. Záchranářům se podařilo dálnici zprovoznit po 11 hodinách. Po devaté hodině večer mohla auta projíždět v obou směrech v jednom jízdním pruhu. Odstraňování následků hromadné nehody bude podle mluvčí kraje Vysočina Jitky Svatošové pokračovat minimálně během celého dnešního dne.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video