Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

15:05

Společná fotografie 44 lídrů, kteří dnes dorazili na Summit na Pražský hrad. Šéfka unijní diplomacie von der Leyenová stojí jako druhá zprava, předseda Evropské rady Charles Michel se nachází vedle maďarského premiéra Viktora Orbána jako druhý zleva. Uprostřed stojí český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron.

    15:05

    Ukrajina vnímá jednotu civilizovaných zemí ohledně postoje k ruské agresi na Ukrajině, řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Šmyhal je jedním z diplomatických lídrů, který dorazil na summit na Pražském hradě. „Rád bych poděkoval panu premiérovi Fialovi. Je to můj osobní přítel a přijel k nám jako jeden z prvních,“ uvedl Šmyhal.

    • Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí. Český...

      Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí. Český premiér Petr Fiala a Denys Šmyhal premiér Ukrajiny. (6. října 2022) / Autor: Petr TopičMAFRA

    14:58

    Dnešní setkání by mělo vyslat jasný signál: „Jsme my. A pak je Rusko,“ řekla vedoucí zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová. Zdůraznila jednotu evropských lídrů. 

    14:49

    Více než čtyři desítky lídrů evropských zemí se právě řadí ke společné fotografii na Pražském hradě.

    14:41

    Spolek Milion chvilek pro demokracii na svém Twitteru upozornil, že v době jednání lídrů Evropy na pražském hradě, se bývalý premiér Andrej Babiš sešel s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem. 

    14:34

    Putin jadernými zbraněmi hrozil již od počátku. Pokud bychom ustoupili a řekli bychom, že ty výhrůžky fungují, tak by je využíval i do budoucna. Proto se těch výhrůžek nesmíme bát,“ domnívá se estonská premiérka Kaja Kallasová. Sdělila to dnes při příjezdu na summit na Pražském hradě.

    • Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí. Na snímku...

      Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí. Kaja Kallasová je estonská politička. (6. října 2022) / Autor: Michal RůžičkaMAFRA

    13:55

    Výhrady vůči postupu Berlína v otázce energietické krize, byť nepřímo, dala najevo estonská premiérka Kaja Kallasová. „Problémem je teď to, že každá země přichází s vlastními balíky (opatření)... všechny nás to oslabuje,“ řekla novinářům při příchodu na Pražský hrad. „Musíme ten problém řešit strukturálně, jinak mohou země, které mají víc peněz, zkrátka použít víc peněz, což škodí vnitřnímu trhu,“ dodala.

    13:53
    13:51

    Akce je podle Petra Fialy důležitá pro české předsednictví v Radě EU. „Doufám, že nás čeká efektivní setkání,“ uvedl. Po plenárním zasedání a kulatých stolech podle něj bude prostor pro několik desítek bilaterálních schůzek evropských lídrů. „V žádném případě nechceme nahrazovat nějakou existující evropskou strukturu, jde o to vytvořit prostor pro otevřenou diskusi všech evropských lídrů,“ dodal.

    13:49

    Evropa v současnosti čelí těžkostem, nejzávažnějším problémem je, že trpí agresivní válkou, řekl lídrům evropských států premiér Petr Fiala.

    13:47

    Petr Fiala promluvil k evropským státníkům. Ve svém proslovu zmínil heslo na prezidentské standartě „Pravda vítězí“. Připomněl také historii Československa, kterou přirovnal k situaci na Ukrajině, nebo osobnost prvního českého prezidenta Václava Havla.

    13:45

    Příjezdy několika desítek evropských státníků na Pražský hrad se podle policie obešel bez komplikací v dopravě i bez jakýchkoliv jiných problémů.

    13:37
    • Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí. Český...

      Francouzský prezident Emmanuel Macron, strůjce myšlenky setkání lídrů evropských zemí na neformálním summitu / Autor: Petr TopičMAFRA

    13:34

    „Naším cílem je vrátit mír a prosperitu do Evropy. Je to velký den pro Evropu,“ řekl Fiala, podle kterého je pro Česko důležité, že se tento formát setkání lídrů evropských zemí poprvé odehraje právě v Praze. Premiér ocenil, že jej francouzský prezident Emmanuel Macron vymyslel.

    13:33

    „Je to nepochybně důležitý signál (Vladimíru Putinovi), že se všichni evropští lídři takto sjeli a budou řešit, co je trápí,” řekl novinářům Petr Fiala poté, co pozdravil účastníky summitu. Poukázal na to, že přijel i ukrajinský premiér, na dálku se připojí i prezident Volodymyr Zelenskyj.

    13:30
    13:28

    „Je to velká inovace. Nemáme jasnou agendu, není nutnost dělat usnesení. Jednání jsou ale dobrá pro mír, pro ekonomickou stabilitu, pro prosperitu zemí. Evropská unie tak může zlepšovat vztahy se sousedními zeměmi, které ještě nejsou jejím členem,“ řekl Scholz.

    13:27

    Na Pražský hrad přijel německý kancléř Olaf Scholz, který do Prahy přiletěl ze Španělska. Ačkoliv tvůrce myšlenky evropského summitu Emmanuel Macron vkládá do setkání lídrů evropských zemí velké naděje, jeho německý protějšek má rezervovaný postoj. Německý kancléř se vyjádřil, že je pro evropskou integraci, pro zapojení zemí západního Balkánu do Evropské unie. Scholz nicméně čeká, k čemu rozhovory bez pevné dohody povedou a zda bude mít summit nějaká pokračování.

    13:27
    13:27

    Španělský premiér Pedro Sánchez při příchodu ocenil roli českého předsednictví EU při uspořádání premiérového jednání nové politické platformy. O tom, zda bude úspěšným projektem, rozhodnou podle něj až následující roky.