ilustrační snímek | foto: ČTK

Přelom měsíce bude z hlediska sucha kritický, pak se situace zlepší

  • 45
Vzhledem k vyšším teplotám a kolísání srážek se v severozápadních Čechách v minulém týdnu prohloubila intenzita sucha v půdě do hloubky jednoho metru, uvedli vědci z portálu InterSucho. V zasažených oblastech navíc očekávají další zhoršení stavu v nejbližších dnech. Poté by však mělo přijít zlepšení, a to po deštích, které modely předpovídají pro přelom tohoto a příštího týdne.

Republika je v otázce sucha aktuálně rozdělená na dvě části. Zatímco východ Čech, Morava a Slezsko sucho takřka neregistrují, na západě je situace opačná. Nejvíc trpí Ústecký kraj, dále severozápadní část středních Čech, Karlovarský kraj a částečně také Plzeňský a Liberecký kraj. Nepříznivá situace panuje i v Krkonoších a částečně v Podkrkonoší.

Více na iDNES.cz/Sucho

Na západě a severozápadě se půdní sucho bude v následujících dnech rozšiřovat, vyplývá z desetidenní předpovědi portálu InterSucho. Důvodem budou víkendové teploty v maximech přesahující 30 stupňů.

Vrchol vědci předpokládají na neděli, kdy má sníženou půdní vlhkostí trpět až 40 procent území Česka. „Na mnoha místech v kritických oblastech klesne relativní nasycení půdy ve svrchní vrstvě pod 30 procent, to bude znamenat mírné až výrazné sucho,“ doplnili.

Poté se má situace zejména na Plzeňsku a Karlovarsku rychle zlepšit, očekává se přechod studené fronty a srážky. Podle modelů jich nicméně mnohem víc spadne na Moravě, která si tak udrží relativní nasycení půdy.

Více na Počasí iDNES.cz

Zatímco v Ústeckém kraji je problém v hlubší vrstvě od 40 centimetrů do jednoho metru, v sousedním Karlovarském je v hloubce vody dost, ale chybí naopak v povrchové vrstvě.

Na zemědělské plodiny má sucho nejtvrdší dopad právě na severozápadě republiky, kterému se vyhnuly intenzivnější deště v květnu a v červnu. Nejhůře situaci vidí zemědělci, kteří fungují jako zpravodajové portálu InterSucho, v okresech Ústí nad Labem a na Domažlicku.

Předpověď sucha portálu InterSucho na 10 dní od pondělí 27. července 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video