Studentů je stále víc, školy otevírají nové obory.

Studentů je stále víc, školy otevírají nové obory. | foto: MF DNES

Studentů je čím dál víc

  • 6
Pro Česko je to dobrá zpráva: přibývá lidí, kteří chtějí mít vysokoškolské vzdělání. Školy se tomuto zájmu nebrání. Naopak. Otvírají nové obory a rozšiřují počty přijatých studentů. V letošním školním roce se totiž na vysoké školy dostalo o 12,2 procenta studentů více než v tom minulém.

"Zájemců o studium je hodně a některé školy už na to reagují. V tom minulém školním roce se počet přijatých zvedl, ale jen o necelé půl procento," říká Jitka Pilbauerová z Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Právě tento ústav nyní zveřejnil nejnovější čísla o počtech vysokoškoláků. Dlouhodobě největší zájem je o studium ekonomických, humanitních, společenskovědních, technických a pedagogických oborů.

Jednou ze škol, kde zvyšují počty přijatých studentů, je Vysoká škola ekonomická v Praze.

"Je stále více zájemců, a tak i my zvyšujeme počet přijatých studentů. Pomohla nám k tomu také výstavba nové, takzvané Rajské budovy," uvedla prorektorka Hana Machková Záměrně dokonce přijímají ještě více studentů, než je kapacita školy. "Ne všichni studenti se totiž zapíší a nastoupí ke studiu," dodala prorektorka.

Někteří přeberou a pak to vzdají
Stále totiž platí, že se studenti hlásí na víc vysokých škol najednou, často i na několik oborů na jedné univerzitě.

"Hlásila jsem se na žurnalistiku, dvě přihlášky jsem dávala na pedagogickou fakultu a tři na právnické fakulty," vzpomíná jedenadvacetiletá Nikola Hönigová. Nakonec studuje práva a žurnalistiku.

"Často se ale stává, že studenti jednu ze škol vzdají, protože to nestíhají. Je otázka, zda tak neblokují místo jiným," uvedla prorektorka Machková s tím, že je také dost těch, kteří zvládnou vystudovat obě školy.

Na strojní fakultě Vysoké školy technické v Plzni berou víc zájemců hlavně proto, že někteří z nich studium v prvním ročníku nezvládnou a odcházejí sami.

"Problém jim dělají hlavně geometrie a matematické vědy," potvrdila Jana Duffková ze studijního oddělení fakulty.

Narůstající počty vysokoškoláků vítá ministryně školství Dana Kuchtová. Podle ní by jich však mohlo být i víc: "V porovnáním s jinými zeměmi máme vysokoškolsky vzdělaných lidí málo. Školy proto musí dál rozšiřovat programy a přistavovat budovy."

Vyšším odborným školám zájemců ubývá
Zatímco vysoké školy si na zájem studentů nemohou stěžovat, vyšší odborné řeší opačný problém: zájemců jim ubývá. Oproti loňskému roku jich ubylo téměř o 12 procent.

Důvodem může být, že nemají status vysokých škol, ale středních. Přestože tedy student ukončí tříleté studium diplomovou prací a závěrečnými zkouškami, jeho nejvyšší dosažené studium je středoškolské.

To se ministryni Kuchtové nelíbí. Chtěla by, aby vzdělání z vyšší odborné školy bylo bráno stejně jako tříleté vysokoškolské studium.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video