student, vysoká škola

student, vysoká škola | foto: Profimedia.cz

Studenti podpoří děkana nařčeného z plagiátorství peticí

  • 14
Studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati chystají petici na podporu děkana Jaroslava Světlíka. Ten byl sérií anonymů obviněn z podvodu, kterého se měl dopustit tak, že část textu své docentské práce opsal ze své doktorské práce, kterou vytvořil dříve.

Podle autora anonymu jde o jasný případ plagiátorství, za který by měl být děkan potrestán odvoláním a zákazem činnosti na všech vysokých školách v České republice. - čtěte Zlínská univerzita řeší plagiátorství...

Děkan Světlík už dříve nařčení z podvodu odmítl a anonymy označil za nechutné. 

Ve středu podal Světlík na autora anonymů trestní oznámení. Státní zastupitelství ho brzy předá policii. "Předpokládám, že k tomu dojde v nejbližších dnech. Hned poté se případem začneme zabývat," potvrdila Jana Bartíková, mluvčí zlínské policie.

Petice bude ve škole i na internetu
Text petice se má brzy objevit na internetových stránkách fakulty, podpisové archy budou umístěny na několika místech univerzity. "Jsem připravený petici podepsat. Pan Světlík nám nikdy neublížil," svěřil se Ondřej Daňa, student třetího ročníku Fakulty multimediálních komunikací.

Mezi studenty se také množí názor, že vedení fakulty současnou krizovou situaci nezvládlo, přestože už několik let komunikaci při krizových situacích vyučuje. Mnoho z nich považuje omezení kontaktu s médii za chybný postup.

"Podle mého názoru měl děkan Světlík veřejně vystoupit a říci, jak to bylo. Buď přiznat vinu, nebo nařčení razantně odmítnout. To, že pověsil na internetové stránky fakulty své prohlášení, považuji za nedostačující," tvrdí student Ondřej Daňa.

"Vyhýbat se médiím a jen oznámit, že se k celé věci nebude vyjadřovat, je chyba. Říkám to i přesto, že je mi docent Světlík sympatický," připojila se studentka fakulty, která si nepřála být jmenovaná.

Světlík nebude usilovat o znovuzvolení do funkce děkana
V prohlášení, uveřejněném na internetových stránkách Fakulty multimediálních komunikací, označil Světlík kampaň anonymního pisatele za snahu ovlivnit blížící se volby děkana pro nové funkční období. Sám o znovuzvolení do této funkce usilovat nehodlá a je rozhodnutý zlínskou univerzitu opustit.

Rektor UTB Ignác Hoza už zřídil etickou komisi, která má případ prošetřit. Závěry komise mají být známé nejdříve za dva měsíce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video