Zhruba 150 studentů třeboňského gymnázia se sešlo o velké přestávce v aule...

Zhruba 150 studentů třeboňského gymnázia se sešlo o velké přestávce v aule školy. Vyslechli si prohlášení studentského výboru a vyhlásili stávkovou pohotovost. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Ať školství nevede komunistka, žádají studenti a plánují demonstraci

  • 367
Pokud zůstane v čele krajského odboru školství komunistka, budou studenti v Českých Budějovicích 17. listopadu demonstrovat.

Studenti třeboňského gymnázia vstoupili do stávkové pohotovosti, jejímž důvodem je dosáhnout odvolání komunistů z vedení resortu školství v Jihočeském kraji.

Výsledkem koaliční dohody ČSSD s KSČM je obsazení tohoto resortu učitelkou Vítězslavou Baborovou právě ze zastupitelského klubu KSČM, což je pro studenty nepřijatelné.

"Sama paní Baborová argumentuje, abychom ji nechali předvést, co umí a co dokáže, a nekritizovali ji ještě před jejím nástupem. Každý, kdo si pročetl její veřejná prohlášení v tisku nebo na stránkách komunistů, se může sám přesvědčit, že v jejím případě není na co čekat. Žena, která pohrdá názory nás mladých na její stranu jen proto, že jsme dobu jejich vlády nezažili. Neuznává víceletá gymnázia jako baštu vzdělání v naší společnosti a chystá se je nahrazovat učilišti. Dokonce se rozhodla spekulovat o tom, že ve skutečnosti si lidé sametovou revoluci nepřáli," píše šéf stávkového výboru, student Dominik Hořejší v prohlášení s názvem Nedovolme komunistům návrat k moci!

Pětatřicetiletý Martin Rosocha učí na třeboňském gymnáziu.

Třeboňští studenti prohlášení posílají hejtmanovi Jiřímu Zimolovi z ČSSD. Pokud ani tato výzva hejtmana nepřesvědčí o nutnosti odvolání komunistů z krajského resortu školství, svolají na výročí sametové revoluce v sobotu 17. listopadu do Českých Budějovic demonstraci všech, kterým situace není lhostejná.

Internetovou petici proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje komunisty inicioval v závěru minulého týdne učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha, na kontě už má přes čtyři tisíce podpisů. Teď převzali iniciativu podobně jako v roce 1989 samotní studenti. Středoškolákům slibují podporu i studenti Jihočeské univerzity.

"Petici jsem podepsal mezi prvními. Obsazení krajského odboru školství představitelem komunistů, totalitní strany, která stále koketuje s marxismem, je skandální. Určitě budu mobilizovat studenty pedagogické fakulty i celé univerzity, aby k této situaci zaujali stanovisko," řekl student Šimon Heller z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a člen jejího akademického senátu.

Vadí vám, že resort školství vede na kraji členka KSČM?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 3. prosince 2012. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 4054
NE
NE 1719

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video