Extrémně vysoké teploty vyhnaly Pražany k vodě či jen tak do přírody. Padaly...

Extrémně vysoké teploty vyhnaly Pražany k vodě či jen tak do přírody. Padaly teplotní rekordy. (7. dubna 2024) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Teplotní rekord pro dnešek padl o dva stupně. Zítra se výrazně ochladí

  • 0
Letošní 9. duben byl stejně jako minulé dny nejteplejší v historii měření (za posledních 30 let). Předchozí rekord z Přerova z roku 1986 překonal o 2 °C, upozornil ČHMÚ. Podle něj však dnešním dnem končí období rekordně vysokých teplot a studená fronta, která večer a v noci na zítra přejde přes naše území, přinese relativně chladnější počasí s teplotami do 15 °C, tedy obvyklými pro začátek dubna.

„Před studenou frontou, která postupuje z Německa do Čech, dnes vyvrcholil příliv velmi teplého vzduchu nad naším územím. Včerejší průměrné teploty, a to i kvůli vysokým ranním teplotám, byly až o 11 °C vyšší, než činí dlouhodobý průměr,“ uvedl Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku.

ČHMÚ informoval, že opět padaly teplotní rekordy: byly překonány na 203 z 268 stanic, což je 77 % všech stanic. „Nejvýše teploty vylezly v Praze, ve středních a jižních Čechách, na západě Plzeňského kraje a v Moravskoslezském kraji,“ napsali meteorologové.

Tropy skončí, počasí se vrátí k normálu. Ve čtvrtek přijdou i přízemní mrazíky

„Dnes bylo nejtepleji v Českém Krumlově (28,6 °C), a pak na dvou pražských stanicích (Komořany 28,4 °C a Karlov 28,3 °C) a následovaly Ostrava Zábřeh, Průhonice a Karviná shodně s 28,0 °C,“ upřesnil ČHMÚ.

Březen 2024 byl nejteplejší v historii měření i v rámci celé Evropy, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Je to už desátý nejteplejší měsíc v řadě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video