Diskuze

Stromů u silnic ubývá, silničáři jich podle ekologů víc vykácí než vysadí

Kolem krajských silnic se více stromů vykácí než vysadí. V letech 2003 až 2011 se pokácelo přes 120 tisíc stromů, zatímco jako náhradu vysadili silničáři jen 70 tisíc kusů. Ekologické sdružení Arnika to spočítalo ze statistik krajských silničních správ. Silničáři se brání, že kácí jen stromy ve špatném stavu a pouze kvůli bezpečnosti na silnicích.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Takže si uděláme takový souhrn: Kdo chce mít stromy u silnice je nepochybně ekoterorista. Pokud někdo pochybuje o přínosu stromů v těsné blízkosti vozovky, to je blb, který by nejraději všechno nechal srovnat a v optimálním případě ještě zalít betonem, aby se mu lépe jezdilo. No - a zase tu máme (jako takřka vždy) dva nesmiřitelné tábory...

0 0
možnosti
LJ

Když kolem silnic nebudou stromy, pak bude spousta prasojezdců přežívat svoje extempóre a budou na silnicích hazardovat tak dlouho, než smetou protijedoucí auto s rodinou. Tak to radši tu variantu se stromem. :-P

0 0
možnosti
MM

Jistě! A když okolo dálnic nebudou svodidla a místo nich se vysadí stromy, tak to bude ještě lepší - nakonec se všichni prasojezdci pozabíjejí a silnice zůstanou Láďovi a dalším několika desítkám (maximálně stovkám) stejně dobrých řidičů.

0 0
možnosti
Foto

Ekoteroristi! To je pojem! Tak fajn, jsem ekoterorista. Taky chci stromy kolem silnic. Protoze kdyz jde clovek v lete po silnici, je fajn, kdyz je kam se schovat. Protoze kdyz fici vichr a snezi jako o zivot, je na ceste lemovane stromy a keri vzdy mene snehu, nez na otevrene komunikaci. Protoze kdyz je mlha, je cesta videt i bez namalovanych krajnic. Protoze aleje kolem cest jsou proste krasne. Protoze napsat, ze pribyva nehod kvuli stromum u silnic, je vrchol zhuverilosti. Pribyva nehod kvuli lidske blbosti, nezodpovednosti, namachrovanosti. Nehod, kdy skutecne strom zpusobil nejakou nehodu, tzn. spadl na projizdejici vuz apod., je opravdu velmi, velmi malo. A to, ze nekdo dostane smyk a napali to do stromu u cesty, neznamena, ze to zpusobil ten strom, ale porad za to muze ten, kdo ridil - to on neprizpusobil rychlost jizdy stavu vozovky. Takze fajn, jsem ekoterorista, protoze si myslim, ze tromy k cestam patrily, patri a snad i patrit budou.

2 1
možnosti
AK

Jenže po těch silnicích se dnes jezdí rychlostí do 90 km/h a ne jak za našich předků, kdy koňské povozy jezdili tak 10 km/h.

To o tom sněhu je opravdu velmi pádný důvod.

A když na silnici auto dostane smyk díky napadanému vlhkému listí, ta ho ty stromy taky můžou nzabít. Kdyby tam nebyly, tak auto vyletí do pole a tam se normálně zastaví. Zkuste se někdy podívat na závody F1, tam to možná pochopíte.

0 0
možnosti
AL

A když zfetovaná smažka uvidí značku "Pozor alej!" , tak to do toho stromu nenapálí.

0 0
možnosti
KD

Přál bych těm ekoteroristům, aby při smyku vyletěli ze silnice a pak se se svým vozidlem rozplácli o strom stojící zcela zbytečně u silnice. Nechápu jako funkci má strom vedle silnice než tu, že se o něj někdo zabije.

1 1
možnosti
Foto

J19i13ř67í 89E72r58b47e75n

5. 11. 2013 21:51

Poskytuje stín, čistí vzduch, slouží jako domov řady živočichů, výrazně omezuje boční vítr, za snížené viditelnosti tvoří přirozený orientační bod... Stačí?

5 0
možnosti
MM

Stromy u silnice? Já nevím - kdyby někdo přišel na nápad, že podle silnice "narafičí" betonové sloupky a nebo něco podobného, tak by to bylo nejspíš považováno za nebezpečné. Vzrostlý strom hned u silnice je stejně nebezpečný a přes to se k silnicím pořád vysazují. Nejde ale jen o náraz v případě havárie - pokud nejsou stromy udržovány, mnohdy přerostlé větve trčí nad vozovku a poškozují například plachty na návěsech atp. Stromy přímo u silnice jsou nebezpečné i při špatném počasí, kdy stačí silnější vítr a pokud na vozovku nespadne přímo strom, tak i popadané větve mohou ohrožovat účastníky provozu. Mám rád přírodu a často chodím do lesa, nicméně se domnívám, že stromy do těsné blízkosti silnice nepatří (možná by bylo nejlepší stanovit pro výsadbu stromů nějakou bezpečnou vzdálenost od vozovky).

1 0
možnosti
RZ

Kecy v kleci, stromy slouží i jako větrolamy, sněholamy, poskytují stín a silnice tak není rozpálená, čistí vzduch atd.. to že někdo neumí jet a napálí to do sloupu je jeho blbost a ne toho sloupu. Taky to můžete napálit do domu - všechny domy přesunout od silnic - taky tam může být příkop . všechny příkopy zasypat...  a vůbec, co tunely? Tam se nedá nabourat?

0 0
možnosti

na tohle zjištění se stačí dívat kolem silnic a porovnat počet pařezů či volných míst a nově vysazených stromů, které člověk během cesty potká

0 0
možnosti
RM

zažil jsem to. plný auto, večer, po dešti, já na spolujezdci, cca 100km/h, rovná silnice z kopce, když tu náhle pod kopcem lavor, louže min. 20m dlouhá, do půli lejtek hluboká. o dva stromy jsme to vzali, auto na kaši. nikomu se skoro nic nestalo. (samozřemě řidič "nepřizpůsobil" jízdu stavu). druhý auto za náma to poslalo na druhou stranu do pole. auto odjelo, ale pomlácený bylo. ale nikoho nenapadlo kácet.

0 2
možnosti
EB

večer po dešti 100kmh na hrbolaté silnici s lavory a kalužema a z kopce!!!???8-o . . . . KOledovali jste si o překvapení! ;-€

3 0
možnosti
RM

koukám, že každej, kdo nechce bydlet na polopoušti je ekoterorista

4 2
možnosti
LJ

Ty stromy, to jsou strašný záškodníci! Jedu si takhle poklidně předpisově a dle možností svého auta a svých řidičských schopností po silnici mezi poli a v tom mi do cesty skočil statný buk! No nepokáceli byste ho? ;-)

Ale vážně. Neznám dopravní nehodu, kterou by zavinil strom. Nebo vy ano?

6 0
možnosti
AK

Zato u nás na chalupě znám spoustu pomníčků. Všehny tam mají mladí opilí řidiči,. kteří si mysleli, že jsou Schumacher a skončili ve stromě.

1 0
možnosti