Pochod nazvaný Přenesení světla, který je první akcí iniciativy Měsíc pro...

Pochod nazvaný Přenesení světla, který je první akcí iniciativy Měsíc pro fakultu. Procesí se svíčkami vyrazilo od Karolina na náměstí Jana Palacha, kde před dvěma týdny v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy po střelbě zemřelo 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. (4. ledna 2024) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

V nemocnicích zůstává osm zraněných po střelbě. Mezi nimi dva cizinci

  • 1
Většina z téměř tří desítek lidí zraněných při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je už doma. V pěti pražských nemocnicích nyní leží osm pacientů, z toho dva cizinci. Ve Fakultní nemocnici Motol zůstávají tři ženy z původně sedmi přijatých zraněných.

„Jsou ve stabilizovaném stavu na standardních lůžkách. Další čtyři pacienti již byli propuštěni,“ uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Nejméně jedna, ale možná i dvě zraněné ženy hospitalizované v Motole mají šanci, že je lékaři pustí domů na konci týdne. Doufá v to i studentka, kterou zasáhlo sedm střel.

Dva týdny po střelbě na fakultě zůstává v šesti pražských nemocnicích devět lidí

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady propustila již čtyři ze sedmi hospitalizovaných. Další studentku přeložila do Fakultní Thomayerovy nemocnice. „Dva pacienti, kteří zůstali, jsou ve stabilizovaném stavu,“ řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Převoz zraněné ženy potvrdil mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. „Po dohodě s lékaři z Fakultní Vinohradské nemocnice jsme převzali jejich pacientku po střelném poranění v oblasti hrudi k hospitalizaci na našem pracovišti ARO, a to z důvodu poskytnutí specializované péče. Pacientka je aktuálně stabilizovaná, nicméně je zatím stále ve vážném stavu. Na bližší prognózy je brzy,“ sdělil Sulek.

Střelec zranil i občany Emirátů a Nizozemska

V Ústřední vojenské nemocnici zůstává jeden z manželů ze Spojených arabských emirátů, které vrah postřelil, když se vraceli se svými dvěma dcerkami do hotelu. „V prosinci jsme měli v péči tři osoby, nyní již jen jednu,“ řekla ve středu mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke s tím, že nemůže poskytovat podrobnější informace.

V posledních dnech byli v této nemocnici již pouze zmínění manželé z Emirátů. Podle tamního listu The National leželi na jednotce intenzivní péče a chystali se k převozu do zahraničí. V Česku zřejmě zůstala žena, která utrpěla těžší zranění.

Slzy, ale i naděje a odhodlání jít dál. Budovu fakulty objal lidský řetěz

Když 21. prosince Rowdah Al Mehrizi ukryla dcery, běžela pro manžela, který ležel na zemi a křičel o pomoc po zásahu do ramene a klíční kosti. Vrah opět pálil i po ní. Dvě střely jí prorazily játra, střeva a plíce. Ženě šlo o život, ale již je ve stabilizovaném stavu.

Další cizinec je v péči Všeobecné fakultní nemocnice. Postřelený dospělý Nizozemec čeká na další operace. „Leží na chirurgii a jeho stav je stabilizovaný,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video