K petici (na snímku podpisový stolek před Masarykovým nádražím) se připojily tři tisíce lidí za jediný den.

K petici (na snímku podpisový stolek před Masarykovým nádražím) se připojily tři tisíce lidí za jediný den. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Středočeští starostové předali Praze petici za přežití „Masaryčky“

  • 4
Středočeští starostové předali pražské radnici petici proti záměru radních zrušit Masarykovo nádraží v Praze. Petici za jediný den podepsaly tři tisíce lidí, z toho třetina Pražanů, uvedlo sdružení Nezávislí starostové.

Pražský magistrát chce železnici na místě Masarykova nádraží dostat pod zem a na místě nádraží vystavět byty, obchody a parky (více o záměru magistrátu čtěte zde). Starostové se ale obávají ztížené dostupnosti do centra metropole, pokud se nádraží zruší.

"Lidé nám psali vzkazy na petiční archy, ať vytrváme, že nechtějí zrušení Masaryčky. Jednoznačně si nepřejí, aby zájmy developerů vítězily nad zájmem občanů nejen Prahy, ale i Středočeského kraje a dalších spádových oblastí,“ uvedla starostka Chýně u Prahy Věra Kovářová.

Její obec usiluje o zavedení železničního spojení s Prahou. "Autobusové spojení již zjevně nestačí, děsivé ranní zácpy zažívají prakticky všechny obce v prstenci kolem Prahy," argumentuje.

"Chceme se účastnit jednání"
"Pro desetapůltisícové Čelákovice je železniční spojení s Prahou prioritní, proto bychom uvítali možnost diskutovat návrh dopravní koncepce, která by reagovala na rušení nádraží, zejména Masarykova. Je koncepční a reálné směrovat všechny vlaky pouze na hlavní nádraží?" ptá se starosta Čelákovic Bohumil Klicpera.

Vlaky z Čelákovic končí právě na nádraží, které nese jméno prvního československého prezidenta.

Starosta Libčic Pavel Bartoš by považoval ztížení železničního spojení do Prahy za katastrofu. "Obyvatelé Středočeského kraje jezdí po jedněch z nejzanedbanějších silnic v zemi. Chybí nám obchvaty měst a jejich vytížených částí," připomněl.

Zastupitelstvo hlavního města se bude záměrem rušení Masarykova nádraží zabývat na svém zasedání 18. září. Starostové předpokládají, že se tento den budou zabývat i jejich peticí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video