Prověrkami na členství v StB musí projít téměř každý strážník městské policie. Ilustrační foto

Prověrkami na členství v StB musí projít téměř každý strážník městské policie. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Strážníci mezi sebou hledají agenty StB

  • 16
Pražská městská policie prověřuje své strážníky, zda v minulosti nebyli agenty komunistické Státní bezpečnosti. Opatření vyvolal případ náměstka ředitele městské policie Karla Lána.

Lán musel 11. října kvůli svému působení v komunistické vojenské kontrarozvědce odstoupit. - více zde

Jeho nadřízený Vladimír Kotrouš pak na podnět náměstka primátora Rudolfa Blažka přijal tvrdé opatření. Prověří všechny své muže a ženy, tedy i ty, kdo - obrazně řečeno - dozírají třeba na přechodech před školami.

"V Praze je nyní 1723 strážníků, 818 jsme vyloučili z prověrek, protože jim v době, kdy by mohli být členy StB, nebylo ještě osmnáct let," říká ředitel pražských strážníků Vladimír Kotrouš.

Největší pozornost soustředili na centrálu. "Projíždíme osobní spisy, kontrolujeme všechny údaje, přešetřujeme všechna jména dokonce i v souvislosti s takzvanými Cibulkovými seznamy," říká Kotrouš.

Ručí prý nyní již za to, že žádný z jeho dalších náměstků, vedoucích samostatně řízených oddělení ani jejich zástupci nebyli mezi agenty, spolupracovníky či zaměstnanci Státní bezpečnosti.

"V následujících dnech budeme prověřovat minulost patnácti okresních ředitelů a jejich zástupců, pak i řadových strážníků. Prověření všech našich zaměstnanců by mělo být hotovo do pátku," uvedl Kotrouš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video