Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben byl hostem on-line rozhovoru iDNES.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben byl hostem on-line rozhovoru iDNES. | foto: Martin Pinkas, MF DNES

Strach z ptačí chřipky je předčasný, míní mluvčí veterinářů

Do Evropy pronikla ptačí chřipka. Veterináři přijímají opatření, aby nepronikla do Česka. "V současné době je opravdu předčasné se bát," uklidnil v on-line rozhovoru se čtenáři IDNES mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Odpovědi Josefa Dubna najdete ZDE

"Ptačí chřipka je zatím, a doufejme, že tomu tak bude i nadále, Česku vzdálená," dodal Duben. Doplnil, že lze těžko odhadnout, jestli se tato nákaza do Česka dostane.

Ptačí chřipka, která už pronikla do Rumunska, Turecka a Řecka, může vážně ohrozit chovatele drůbeže. V Česku je podle ministerstva zemědělství asi sedm stovek velkochovů a statisíce malých chovatelů. Celkově se v Česku chová asi 40 milionů kusů různých druhů drůbeže.

"Jakékoli obavy z možnosti nakažení při požití tepelně opracovaných potravin z drůbežího masa jsou neopodstatněné, protože i pokud by byl virus přítomen, je spolehlivě likvidován už při teplotě 70 stupňů Celsia," zdůraznil už dříve šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. - více zde

Veterinární inspektoři jdou po mase
"Každé varování, každou informaci o něčem nekalém bere Státní veterinární správa vážně," doplnil Duben v rozhovoru ke kontrolám kvality masa.

Nedávno se inspektoři například zaměřili na marinované a kořeněné kousky určené ke grilování. V některých výrobnách však žádné maso nenašli. Například Hypernova totiž svou výrobnu dočasně uzavřela. - více zde

Veterinární kontroly podle Dubna probíhají podle plánu. "Avšak necítili jsme potřebu o všech kontrolách veřejnost informovat. Smyslem dozoru je, aby vše v tržní síti bylo O.K," ubezpečil mluvčí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video