Stoletou přehradu čeká obnova

Bystřička - Průzkumné práce zahájili pracovníci Povodí Moravy na hrázi přehrady Bystřička. Tu čeká v dalších letech zásadní rekonstrukce. Opravou téměř stoleté hráze chce její správce zlepšit zdejší protipovodňová opatření.

„Neznamená to ale, že hráz je poškozená nebo ve špatném stavu. Prostě má nárok na rekonstrukci a technické vylepšení,“ uvedl vedoucí úseku ředitele Povodí Moravy Antonín Kunfürst. Podle něj se v plánovaných opravách počítá se zpevněním podloží, rekonstrukcí spodních výpustí a opravou návodního zdiva. Obnova čeká i korunu hráze a tamní chodník. „Hlavním cílem je větší zajištění stability a lepší zvládání vody při přívalových deštích,“ dodal Kunfürst.

Ačkoli u paty hráze je možné pozorovat stavební ruch, jde zatím pouze o průzkumné a projekční práce. Samotná oprava začne až příští rok. „Letošní letní sezona na přehradě nebude opravou nijak ovlivněna. A jestli se bude muset později například vypouštět voda, to ukáží právě současné průzkumy,“ uvedl starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček. Zároveň také ujišťuje, že je hráz naprosto bezpečná. Akutní nedostatky, kvůli kterým musela být ještě část loňského roku zavřená, se již podařilo opravit. Tehdy se na ní začalo nebezpečně naklánět
zábradlí.

Generální rekonstrukce hráze by měla skončit v roce 2005. Jako součást protipovodňových opatření v České republice ji bude spolufinancovat Evropská investiční banka. Podle předběžných úvah z loňského roku bude oprava stát padesát až šedesát milionů korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video