Úraz, zranění, nemocnice - (c)profimedia.cz/corbis

Úraz, zranění, nemocnice - ilustrační foto. | foto: profimedia.cz/corbis

Stížností pacientů na lékaře přibývá

  • 219
Českým pacientům se přestává líbit, jak s nimi občas zacházejí lékaři v nemocnicích. Stížností či žalob stále přibývá - od roku 2003 jejich počet narostl o pětadvacet procent. Podle odborníků jich však je většina neoprávněných.

Andree bylo jednadvacet, když do jejího auta narazil jiný řidič. Všechno možná mohlo dopadnout jinak a ona teď nemusela sedět na vozíku, kdyby ji sanitka dovezla do jiné nemocnice. Na úraz páteře totiž nebyla malá okresní nemocnice připravená.

"Bohužel si to nechtěli přiznat a pacientku nepřevezli jinam, takže to dopadlo tak, že jí poškodili míchu," říká Vladimíra Bošková, předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů.

Stížnosti vedení nemocnice či krajskému úřadu nepomáhaly. Teprve když právník pohrozil žalobou, tak se nemocnice lekla a v mimosoudním vyrovnání zaplatila poškozené dívce statisíce. "Stačilo to akorát na přebudování bytu na bezbariérový," konstatuje Vladimíra Bošková. "Je dobře, že se pacienti přestávají bát a ozývají se čím dál víc, když se cítí být poškozeni," dodává.

Že stížností pacientů na lékaře a zdravotnická zařízení přibylo, dokazují i čerstvé statistiky ministerstva zdravotnictví.

Loni ve srovnání s rokem 2003 přibylo stížností o čtvrtinu. "Přičítáme to ale spíš tomu, že paní ministryně letos dala výzvu lidem, aby ministerstvu napsal každý, kdo měl nějaké potíže s lékaři či s nemocnicemi," vysvětluje ředitelka odboru kontroly ministerstva Sylva Stodulková.

Vyhraných sporů je málo
Tak jednoduše však přece jen narůstající počet stížností zdůvodnit nejde. Také statistiky jednotlivých soudů totiž dokazují, že pacientských žalob valem přibývá. "Lidé získávají sebevědomí a nebojí se ozvat," říká právnička Bohumila Holubová, která se v poslední době specializuje na případy z medicíny.

Jenže i když se pacient v Česku ozve, je mu to málo platné. "Oprávněných stížností je minimum," tvrdí Pavel Kubíček, mluvčí České lékařské komory. Ta se ročně zabývá tisícovkou stížností.

Má pravdu – i čísla ministerstva zdravotnictví ukazují, že šanci na úspěch má jen přibližně desetina lidí. Jako oprávněných bylo totiž loni uznáno jen 16 procent stížností. "To je logické. Kozel nemůže být zahradníkem. Jestliže si lidé musí stěžovat na lékaře u lékařů, není divu, že se úspěchu nedočkají," komentuje to Pavel Vepřek, předseda sdružení Občan, které pomáhá pacientům v boji za jejich práva.

"Jediným řešením je, aby stížnosti přijímaly a řešily zdravotní pojišťovny. Ony kupují pro pacienty péči a ony taky mají páky na lékaře. Mohou hrozit tím, že s nimi neuzavřou smlouvu. A také je to dobrý nástroj konkurenčního boje – nabídnout pojištěncům vyřizování stížností," říká Pavel Vepřek.

Přibývajících žalob si už všimli i právníci a založili Asociaci pro medicínské právo a bioetiku. Což je občanské sdružení, které chce hájit práva pacientů. Není divu – soudní spory poškozených lidí s lékaři jsou pro advokáty v západních zemích zlatý důl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video