Předčasné volby by opět vyhrála Topolánkova ODS.

Předčasné volby by opět vyhrála Topolánkova ODS. | foto: MF DNES

STEM: Žádané předčasné volby nahrávají trojkoalici

  • 70
Skoro dvě třetiny Čechů chtějí předčasné volby, zjistil STEM. Favoritem v nich zůstává ODS, která by získala 83 křesel před ČSSD (53 mandátů). Do Sněmovny by se dostalo 28 komunistů, 22 zelených a 14 lidovců.

Aktuální čísla tak znamenají, že ODS a zelení dosahují stejného výsledku jako minulý měsíc. Naproti tomu sociální demokraté nepatrně posílili, podle analytiků zřejmě na úkor komunistů, kteří oslabili. Lidovci po volbě nového předsedy svou pozici mírně vylepšili.

Pokud by se dnes konaly předčasné volby, měla by ODS několik možností pro sestavení vlády. Kromě velké koalice s ČSSD by mohla vládnout sama se zelenými (105 mandátů). 

Kdyby se k tomuto modelu přidali i lidovci, měla by už nová vláda pohodlnou většinu 119 poslanců. O tom se trojkoaliční vládě, která jde v pátek žádat poslance o důvěru, může jen zdát. - více zde

mandáty stem leden 2007

Naproti tomu by ČSSD ztratila svůj vliv. Spolu s komunisty by už většinovou vládu nevytvořila. Svou roli tak jednoznačně posílili Bursíkovi zelení, kteří jsou důležití jak pro pravici, tak levici.

Voleb by se zúčastnilo 54 procent občanů. Jednadvacet procent by k urnám nešlo. Zbylých 25 procent ještě není rozhodnuto.

Agentura STEM zkoumala i to, jakou vládu by občané Česka podpořili, kdyby měli tu moc. Největší podporu 31 % získala současná druhá Topolánkova vláda.

Na druhém místě skončila s 14 procenty koalice ODS, ČSSD a lidovců, o procentní bod méně pak stejná vláda podpořená navíc zelenými.

Menšinová vláda sociálních demokratů a lidovců by získala 11 procent, devět procent jednobarevná vláda ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video