Existence Maďarské gardy se podepisuje na negativním pohledu Čechů na Budapešť

Existence Maďarské gardy se podepisuje na negativním pohledu Čechů na Budapešť | foto: Karoly Arvai , Reuters

STEM: Češi mají rádi Slováky, chladnou vztahy k Číně a Maďarsku

  • 31
Protislovenská rétorika a tolerování existence národní gardy jsou patrně tím, co zhoršilo vztah Čechů k Maďarům. Češi také citlivě reagují za zprávy z Číny, především v souvislosti s olympiádou a Tibetem. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura STEM v prvním dubnovém týdnu.

Na odpovědích ohledně oblíbenosti jednotlivých zemí se mohlo podepsat právě to, že Češi s obavami sledují například rozmach protiromské a protižidovské Maďarské gardy. - čtěte Budapeští duněly holinky stovek extremistů z Maďarské gardy

Agentura STEM provedla průzkum mezi 1 341 obyvatel České republiky starších 18 let. Zajímalo ji, jaký vztah máme k jiným zemím. "Letošní průzkum potvrdil, že po přechodném loňském poklesu se vztah k většině našich ´unijních sousedů´ zlepšil a obecně se dají vztahy k těmto zemím označit za velmi dobré," sdělila iDNES.cz Monika Zacharová ze STEM.

Z průzkumu vyšlo najevo, že kromě Maďarska si v očích Čechů pohoršila Čína. "Může to být reakce na současné dění kolem čínského pořadatelství olympijských her a postavení Tibetu," sdělila iDNES.cz Monika Zacharová. - čtěte V Praze se konal happening za svobodnou olympiádu v Číně

Zelení a ODS vzhlížejí k Západu
Nejhůře se díváme na Srbsko a Kosovo, oblast vnímáme jako ohnisko neklidu, nestability a hrozbu konfliktu.

Naopak nejlepší vztahy máme se Slovenskem, STEM je dokonce nazval "skvělými". Velmi dobře vnímáme západoevropské státy a tradičně si držíme odstup od světových mocností.

Zde se odpovědi lišily podle politického názoru. Podle Střediska empirických výzkumů je nápadný ´protiimperialistický´ postoj KSČM. Zajímavá je i skutečnost, že sympatizanti ČSSD hodnotí vztahy k Rusku a USA zcela shodně.

Proti tomu stojí výrazně prozápadní orientace příznivců Strany zelených a ODS. Respondenti, kteří se hlásí k lidovcům, se vyjadřovali neurčitě, odpovědi se rozcházely podle věku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video