Prezident Miloš Zeman předává státní vyznamenání. | foto: Profimedia.cz

Bohdalová či Prymula se dočkají. Místo 28. října dostanou řády 7. března

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Doposud bývala překvapením jména oceněných, letos to bude jinak. Překvapením bude průběh slavnostního ceremoniálu. Za dva týdny, v pondělí 7. března, se na Pražském hradě uskuteční několikrát odložený – kvůli epidemii covidu a zdraví prezidenta – slavností ceremoniál předávání státních řádů a vyznamenání.

Důvodů ke zvědavosti je hned několik. Ještě nikdy za posledních třicet let se vyznamenání nepředávala jindy než 28. října a nikdy nebylo oceněných tolik. Otázkou je i zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. I když se jeho kondice v posledních týdnech zlepšila, letos to bude poprvé, kdy bude při ceremoniálu na vozíku. 

Naopak protiepidemická opatření by po dvou letech různých omezení hradní akci výrazněji poznamenat neměla. „Platnost většiny stávajících protiepidemických opatření končí 28. února,“ potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Jestli budou mít zúčastnění respirátory, bude zřejmé ale až po oznámení podrobností o další vlně rozvolnění.

Zemanův výběr části oceněných čelí opakovaně kritice, například kvůli jejich spolupráci s StB, nebo že prezidenta podpořili v kampani.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video