V Kuřimi-Podlesí si štamgasti z hospody U Anděla odhlasovali, že se v ní už nebude kouřit.

V Kuřimi-Podlesí si štamgasti z hospody U Anděla odhlasovali, že se v ní už nebude kouřit. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Štamgasti udělali referendum a zatrhli si kouření v hospodě

  • 237
To, o čem se dlouho dohadují poslanci ve Sněmovně, už v Kuřimi funguje. V hospůdce U Anděla v místní části Podlesí se od ledna nekouří. O zákazu štamgasti rozhodli demokraticky: malým neformálním referendem. Výsledky překvapily i organizátory ankety.

"Ze šedesáti hlasů bylo sedmapadesát proti kouření a jen tři pro," sdělil pravidelný návštěvník a organizátor Josef Vozdecký. Podporu měl samozřejmě i v hospodském a nekuřákovi Marku Sattlerovi.

Nečekali na poslance
Podle Vozdeckého nechtěli pravidelní návštěvníci čekat, až se poslanci "rozhoupou" a schválí protikuřácký zákon, a proto zjišťovali názor lidí z Podlesí. Kvůli nízkému stropu byla dřív hospoda pořád zakouřená a návštěvníkům vadilo, že cigaretový puch cítí z oblečení i doma.

"Kuřáky zákaz neodradil, chodí k nám pořád, jen si na cigaretku vždycky skočí ven. I ti línější už si zvykli," říká Sattler. U odpůrců zadýmených podniků má novinka velký úspěch. "Hlavně o víkendu, kdy chodí rodiče na výlety s dětmi. Po procházce se u nás zastaví na limonádu," podotkl Sattler. Poblíž totiž stojí oblíbená rozhledna.
 
U Anděla je v zimě otevřeno jen od pátku do neděle. Hospodský i provozovatel, kterým je město Kuřim, doufají, že zákaz kouření se osvědčí i v létě, při plném provozu. "Vítězství nekuřáků je pozitivní," komentoval minireferendum kuřimský místostarosta Ladislav Ambrož.

Jako v Itálii
V oznámení, které vyzývalo Podlesné k vyplnění anketního lístku, kritizovali organizátoři akce neustálé zaostávání českých zákonodárců za děním ve světě. Momentálně je velice moderní nekouřit a mnohé evropské země, například Itálie, už kouření na veřejnosti i v hospodách zakázaly úplně.

"Ale také vzhledem k vůni spáleného tabáku přehnaného přes naše plíce v hospodském vzduchu a příšernému smradu šatů po návštěvě hospody dochází k referendu," stálo ve výzvě. Anketní lístečky si vzalo devadesát lidí, vrátily se jich dvě třetiny.

Autory malého referenda k akci inspiroval "vážený" štamgast Milan Holas, který k Andělovi na pivo většinou chodí každý pátek, sobotu i v neděli a řadí se ke kuřákům. "Anketa vznikla z pověření jeho a dalších silných kuřáků z řad podlesáckých návštěvníků," potvrdil Josef Vozdecký.

Kuřáci však skončili ve výrazné menšině. "A pan Holas řekl, že bude názor většiny respektovat," uvedl Vozdecký.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video