Na pražském letišti v Ruzyni přistál první repatriační let českých turistů z...

Na pražském letišti v Ruzyni přistál první repatriační let českých turistů z řeckého ostrova Rhodosu, kde se rozhořely požáry. (24. července 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

STALO SE DNES: Stovky Čechů se vrátily z Rhodosu, Rusko útočilo u hranic NATO

  • 0
Stát zatím nevydá plošné doporučení necestovat na Rhodos, z řeckého ostrova se kvůli požárům repatriačními lety vrátilo 450 Čechů. Ruské kamikaze drony udeřily na dunajské přístavy u hranic Ukrajiny s NATO. V Tunisku začal soud s Češkou, která byla zadržena po úmrtí manžela. Izraelský parlament schválil kontroverzní zákon omezující pravomoci Nejvyššího soudu. Twitter má nové logo, modrého ptáčka nahradilo písmeno X. Přinášíme přehled pondělních zpráv.

České ministerstvo zahraničí zatím nevydá plošné doporučení necestovat na Rhodos. Prozatím nebudou vypravené ani vládní speciály. Připraveni pomoci jsou ale čeští hasiči, uvedl v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan. Dvěma nočními repatriačními lety se z Rhodosu vrátilo 450 Čechů.

Repatriační lety přivezly stovky Čechů. Plošné varování před Rhodosem stát nevydá

Ruské kamikaze drony útočí už i těsně u hranic Ukrajiny se Severoatlantickou aliancí. V noci na pondělí udeřily na dunajské přístavy Reni a Izmajil, kudy vedou alternativní trasy pro vývoz ukrajinského obilí.

Dvě stě metrů od hranic NATO. Rusové udeřili na obilné přístavy na Dunaji

V Tunisku v pondělí začal soud s Češkou, která byla v zemi zadržena po úmrtí manžela. Stále trvá její zadržení, výsledek ale nelze jinak dále komentovat, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí. V případu nastal zásadní zvrat. Neteř ženy tvrdí, že se jí teta k usmrcení svého muže přiznala, uvedla v pondělí televize CNN Prima NEWS.

Češka se k vraždě manžela soudu v Tunisku přiznala, uvedl jeho mluvčí

Izraelský parlament schválil kontroverzní zákon, který omezuje pravomoci Nejvyššího soudu ve prospěch vlády. Pro zákon hlasovalo 64 poslanců, proti nebyl nikdo. Opoziční zákonodárci na protest opustili jednací sál. Před Knesetem demonstruje asi 20 tisíc lidí a odborový svaz Histadrut chce projednat možnost generální stávky. Nejméně dva lidé po zásahu policie skončili v nemocnici.

Izraelský parlament schválil kontroverzní zákon. Do demonstrantů najelo auto

Symbolem sociální sítě Twitter je místo dosavadního modrého ptáčka nově bílé X na černé ploše. Nové logo představil majitel firmy Elon Musk a šéfka podniku Linda Yaccarinová. Logo se změnilo na oficiálním profilu twitteru a písmeno X promítli na firemní centrálu v San Francisku. Název profilového účtu zůstává „@twitter“, modrý ptáček ale po aktualizaci stránky zmizel a na jeho místě se objevuje písmeno X.

Sbohem, modrý ptáčku. Elon Musk změnil logo Twitteru na písmeno X


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video