Ruská vakcína Sputnik V

Ruská vakcína Sputnik V | foto: Reuters

Vědci z UK nebudou zkoumat Sputnik V, jak požadoval prezident Zeman

  • 139
Vědci z Univerzity Karlovy nebudou prozkoumávat ruskou vakcínu Sputnik V, jak požadoval prezident Miloš Zeman. Podle rektora školy Tomáše Zimy by bylo zbytečné, aby se univerzitní odborníci posouzením vakcíny zabývali, sdělil mluvčí UK Václav Hájek. Pražský hrad nad rozhodnutím vyjádřil politování.

Rozhodnutí o použití vakcíny musí podle rektora vydat oprávněné orgány, jako je ministerstvo zdravotnictví, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). 

„Rektor Zima zaslal panu prezidentovi dopis, ve kterém objasnil důvody, proč je zbytečné toto posuzovat na UK, neboť výsledky klinických experimentů byly publikovány v prestižním časopise LANCET v únoru tohoto roku,“ uvedl Hájek. „Rozhodnutí o použití musí vydat autoritativní a oprávněné orgány, tedy ministerstvo zdravotnictví ČR, SÚKL a EMA. Tímto oprávněným orgánem UK není a ani nemůže být,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman oslovil rektora Zimu kvůli Sputniku V v březnu. Rektora požádal, aby vakcínu prozkoumala komise odborníků z univerzity.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že nad odmítavým postojem UK lze vyjádřit politování. „Protože vědci Univerzity Karlovy mohli pomoci dobré věci ve prospěch všech občanů republiky, posouzení by tedy určitě nebylo zbytečné, ale cenné,“ uvedl.

Prezident dlouhodobě požaduje, aby Česko přijalo ruskou vakcínu. Bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který neschválenou očkovací látku odmítal, kvůli jeho postoji kritizoval. Spolu s ředitelkou SÚKL Irenou Storovou ho v březnu označil za hlavní překážku pro dodávky Sputniku V.

Nabídka Ruska byla podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na nákup 300 tisíc dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150 tisíc dávek, řekl v úterý Radiožurnálu. Dodal, že nemá informace o tom, že by tato několik týdnů stará nabídka už neplatila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video