Hrubý Rohozec

Hrubý Rohozec | foto: Jiří Berger

Spor o Hrubý Rohozec nekončí. Odvolá se i dědička, která ho vysoudila

  • 5
Osm měsíců trvalo, než semilský soud doručil písemný rozsudek o restitučním nároku na hruborohozecké panství rodu Des Fours Walderode. Jak dědicové, tak město Turnov a další současní vlastníci na něj čekali ze stejného důvodu. Aby se mohly odvolat ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Soud dospěl loni 1. července k závěru, že zámek Hrubý Rohozec a další nemovitosti konfiskované na základě Benešových dekretů mají být navráceny dědičce Johanně Kammerlanderové, vdově po Karlu Des Fours Walderode. Nad písemným vyhotovením rozsudku však nejásají nejen poražení, ale ani vítězové (o rozhodnutí soudu zde).

Kauza Walderode

Desfourské panství bylo zkonfiskováno po druhé světové válce na základě Benešových dekretů, protože Walderode byl říšským Němcem. O restituci požádal Walderode už v roce 1992.

Pozemkový fond tehdy jeho občanství zpochybnil s tím, že nebyla dodržena podmínka neprovinění se. Po Walderodeho smrti v roce 2000 se majetku domáhá jeho manželka, rakouská právnička Johanna Kammerlanderová.

Zásadní obrat přinesl rozsudek liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem z ledna 2008 potvrzený Nejvyšším soudem, který dědičce přiřkl dva a půl hektaru lesa v katastru Žďárku na Liberecku.

"My jsme ten spor vyhráli, ale musíme se odvolat, protože to je takový rozsudek nerozsudek. Je v naprosto obecné rovině. Odkazuje se na zemské knihy, ale to člověk asi nemusí být ani právník, aby ho napadlo, že podle toho se nic vracet nedá, stejně jako se nedají majetky vrátit tak, jak byly v době konfiskace," říká právník žalobkyně Roman Heyduk.

Spor o majetky odhadované na 120 milionů, který trvá již dvacet let, tak ještě zdaleka nekončí. "Myslím, že se to potáhne ještě léta. Jsme prakticky opět v bodě nula," dodal Heyduk.

Odvolat se chtějí i nynější vlastníci, kteří by museli majetek vydat.

"Rozsudek byl do mé advokátní kanceláře doručen 14. března. Žalobě navrhovatelky bylo prakticky vyhověno, pokud jde o výrok, že je osobou oprávněnou podle zákona o půdě. Město Turnov proti rozsudku podává odvolání, termín podání je 28. března 2012," uvedla advokátka Ivana Velíšková, která zastupuje město Turnov a Národní památkový ústav spravující zámek Hrubý Rohozec.

Ani podle ní není rozsudek způsobilý pro zápis do katastru nemovitostí, protože nevyjmenovává jednotlivé nároky.

Kammerlanderová žádala u semilského soudu vrácení zámku Hrubý Rohozec a okolních nemovitostí včetně pozemků v turnovské průmyslové zóně. Semilský soud nejprve její žalobu zamítl, krajský soud však rozsudek zrušil a spor vrátil do Semil. Semilský soud pak dospěl k závěru, že dědička má nárok získat zpět veškeré nemovitosti kromě těch, u kterých už došlo k mimosoudnímu vyrovnání, tedy v průmyslové zóně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video