Špioni chtěli mařit policejní pátrání

Vyšetřování pochybného pronájmu Českého domu v Moskvě výrazně ovlivňuje zásadní skutečnost: dvě klíčové postavy tohoto případu, bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu a šéfa firmy Hotel Český dům Stanislava Breie, spojuje tajná příslušnost k vojenské rozvědce.

Další ze špionů už policii upozornil, že by bylo lepší, kdyby případ odložila. To, že oba měli utajené poslání pro výzvědnou službu, samo o sobě nevysvětluje, proč Srba Breiovi zajistil pro stát nevýhodný pronájem lukrativního komplexu v Moskvě.

Podle zjištění Mladé fronty DNES vstoupila Srbova a Breiova příslušnost k rozvědce do hry v okamžiku, kdy policejní Služba pro odhalování korupce přímo v Moskvě rozjela vyšetřování pronájmu.

"Jakmile se policisté vrátili, byli upozorněni, že případ souvisí s bezpečnostními zájmy státu, které má v Moskvě vojenská rozvědka, a ať od toho dají ruce pryč. Bylo jim řečeno, že by mohli narušit jejich akci," uvedl důstojník z policejního prezidia.

Ředitel Služby Jaroslav Macháně, který osobně v Moskvě pátral po okolnostech podezřelého pronájmu, k tomu řekl: "Žádné takové souvislosti nás nezajímají. Pokud v tomto případě bude důvod zahájit trestní stíhání, budeme to prosazovat bez ohledu na jakékoli tlaky." Rozhodnutí o případném stíhání by podle Macháněho mělo padnout do dvou týdnů.

Ředitel vojenské rozvědky Andor Šándor tvrdí, že jeho služba v Českém domě žádné zájmy nemá. Upozornění policistům tedy muselo být soukromou aktivitou lidí z tajné služby, kteří jen chtějí pomoci svým bývalým kolegům Srbovi a Breiovi.

"Jestli si někdo z těch místních hochů, kteří si tam rozehrávají své hrátky, myslí, že tímto způsobem odradí policii nebo vyšetřování, to nevím," řekl Šándor. Práce pro zpravodajské služby je z podstaty utajená a nikdy se k ní žádný z agentů či zaměstnanců veřejně nemůže přiznat.

Spolupráci s rozvědkou popřel jak Karel Srba, tak Stanislav Brei. To, že byl Srba ještě donedávna spolupracovníkem a Brei přímo pracovníkem vojenské špionáže, MF DNES postupně potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů: z ministerstev vnitra, obrany a zahraničí, z velvyslanectví v Moskvě i z rozvědky samé.

A to pouze proto, že kvůli Srbově a Breiově příslušnosti k rozvědce hrozí, že okolnosti pronájmu nebudou nikdy důsledně vyšetřeny. V případě Srby o spolupráci navíc svědčí dokument, který má MF DNES k dispozici.

Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil popřel, že by Jan Kavan věděl o tajné misi Srby, jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků. "To se ho ani nemusím ptát. Prostě to neví," prohlásil Pospíšil.

Když MF DNES v březnu na nevýhodnost pronájmu upozornila (Breiova firma uspěla bez výběrového řízení a státu platí jen 28 milionů ročně, přičemž Český dům dosud vydělával minimálně dvojnásobek), mluvčí Pospíšil se snažil přesvědčit redakci, že tento způsob pronájmu byl zvolen z "bezpečnostních důvodů a národních zájmů".

"Tajné služby jsou všude na světě bohužel využívány i k tomu, že kryjí zlodějny lidí, kteří jsou pro ně z nějakého důvodu důležití," řekl jeden z bývalých ministrů, pod kterého tajné služby spadaly.

Že by Srbova a Breiova práce pro rozvědku souvisela s aktuálním případem negativně lustrovaných předlistopadových agentů StB, se neprokázalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video