Špidla: O Součkové rozhodnu sám

  • 17
Pod Marií Součkovou se povážlivě kýve ministerské křeslo. Vrátit do pevné pozice ho může jediný člověk - premiér Vladimír Špidla. S premiérem bude v úterý 21. října jednat prezident lékařské komory David Rath, který odvolání ministryně žádá. Premiér tvrdí, že o Součkové rozhodne jen on sám.

"Nepodléhám momentálním vlivům ani emocionálním tlakům," vzkázal po své mluvčí Anně Veverkové.

Místopředsedkyně ČSSD Součková přitom patří mezi nejbližší spolupracovníky a přátele premiéra.

Připravovala loňskou kampaň před parlamentními volbami, po vítězství ČSSD se se Špidlou a Stanislavem Grossem podílela na sestavování vlády.

Vladimír Špidla jí naopak v roce 2001 pomohl do křesla místopředsedkyně strany. Právě ve své straně ovšem teď Součková se svými kroky naráží.

Proti Součkové jsou i někteří z ČSSD
Součková už tak nestojí jen proti lékařské komoře, ale také proti některým vlastním lidem. Sociální demokraty například pobouřil její návrh, aby si pacienti sami hradili část lékařské péče.

Tři na sobě nezávislé dobře informované zdroje potvrdily MF DNES, že její odvolání není ani zdaleka vyloučené. Bude se však vyčkávat.

Součková se počátkem listopadu pokusí získat mandát senátorky v doplňovacích volbách v Brně.

"K odvolání paní ministryně vám nebudu nic říkat, protože jí nechci zkazit senátorskou kampaň," uvedl jeden z poslanců ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Špidla má prý za Součkovou náhradu
Právě kvůli probíhající předvolební kampani Součkové nechtějí špičky sociální demokracie o jejím odvolání příliš hovořit. K tomu má dojít až po volbách.

"Premiér o těchto věcech rozhoduje sám. V záloze ale už má dalšího kandidáta," potvrdil jeden z členů vlády. Sám Špidla o náhradě za Součkovou mlčí.

Mluví se ale třeba o poslanci ČSSD a lékaři Jozefu Kubinyim. "Premiér mě s žádnou nabídkou neoslovil. Je ovšem pravda, že zatím žádný ministr zdravotnictví nepřežil celé volební období," podotkl Kubinyi.

ČTĚTE:
Lékaři: Součková musí pryč

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video