Špidla: Dotační programy zatím nebyly zrušeny

- Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla ujistil nevidomé protestující proti rušení dotací, že dotační programy zatím nebyly zrušeny. Před ministerstvem práce a sociálních věcí se sešlo asi 500 demonstrantů, převážně nevidomých.
Nevidomí se sjeli z celé republiky, mají transparenty, na nichž jsou tato hesla: Musíme žít ve tmě, Nebuďte slepí ke slepým a vyvolávají například tento slogan: Slepí vidí, že je vláda šidí.

Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS), která je jediným občanským sdružením poskytujícím celoplošný servis takto postiženým lidem, se totiž nelíbí, jak vláda o dotacích rozhodla. Tvrdí, že pokud od státu dotaci nedostanou, hrozí jim zánik.

"Byli jsme zařazeni do útlumového programu, což znamená, že letos dostaneme maximálně šedesát procent loňských dotací a příští rok už nic. Pro nás to však není program útlumový, ale likvidační. Ze čtyřiaosmdesáti poradenských středisek pro všechny tělesně postižené, které provozujeme, by zůstalo čtrnáct pouze v krajských městech," popisuje Jiří Vencl ze Sdružení zdravotně postižených v České republice, kteří také přijdou požadavky SONS na demonstraci podpořit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo informaci o dotacích pro rok 2000 a seznam projektů, které nebude dále dotovat. Patří mezi ně také všechny projekty sociálních služeb pro nevidomé.

Vedení SONS se proto připojilo k petici nevidomých občanů "Zachraňme služby pro nevidomé!" a je rozhodnuto se obrátit také na Evropskou unii a informovat její komisaře.

"Pokud bychom nedostali tyto peníze, organizace by zanikla. Dotace nám pokrývá 60 až 70 procent nákladů na provoz," řekl předseda petičního výboru a člen republikové rady SONS Jan Příborský. Toto občanské sdružení má 12 tisíc členů a 70 poboček a poskytuje v zastoupení státu základní sociální služby nevidomým lidem. Cvičí vodicí psy, učí lidi osleplé v dospělosti znovu žít, samostatně chodit, jíst, vařit, číst a psát, pracovat s běžnými tištěnými texty. Školí je pro nová povolání a hledá jim práci. Odhaduje se, že v zemi je asi 60 tisíc lidí s těžkým zdravotním postižením.

"Peněz je málo, a proto jsme museli vybírat pro udělení dotace zcela konkrétní projekty. Jejich projekty se někdy překrývaly a měly vyšší náklady než jiné akce," řekl mluvčí ministerstva Václav Svoboda. Dotace podle Svobody ještě nejsou pro organizaci ztracené, pokud odstraní závady v žádosti. "Myslím, že se dohodneme," dodal mluvčí.

Demonstrace nevidomích před ministerstvem sociálních věcí.

Průvod nevidomých směřující k ministerstvu.

Demonstrace slepců.

Ministr Vladimír Špidla se setkává s zástupci nevidomých.

Protestující slepci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video