Redaktor MF DNES při práci na reportáži v Chittussiho léčebně dlouhodobě nemocných.

Redaktor MF DNES při práci na reportáži v Chittussiho léčebně dlouhodobě nemocných. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Špatné LDN zavřeme, hrozí politici

  • 140
Zákaz činnosti pro léčebny, kde hrubě poškozují pacienty, lepší financování a návštěvy lékařů-specialistů v bytě nemocných seniorů. Tyto radikální návrhy na zlepšení péče o staré nemocné lidi zveřejnili náměstci ministrů zdravotnictví a sociálních věcí na páteční mimořádné tiskové konferenci.

Setkání uspořádala Česká gerontologická společnost v reakci na pondělní reportáž MF DNES, která odhalila zanedbávání pacientů a podvody v soukromé léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) v pražské Chittussiho ulici.

"Koncept léčeben dlouhodobě nemocných je nebezpečný a přežitý model, ve kterém se nedá ani pracovat, ani stonat," řekl náměstek ministryně pro lidská práva Zdeněk Kalvach. Ke změnám vyzvala ministra Julínka i gerontologická společnost.

"V podstatě u nás neexistuje systém odborné péče o seniory. Směšují se zdravotní a sociální služby, chce to radikální reformu," píše gerontoložka Iva Holmerová.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová říká: "Reforma zdravotnictví zlepší financování léčeben. Za nejvíce postižené pacienty budou dostávat od pojišťoven více peněz." Naráží tak na současnou praxi, kdy jednotlivé LDN mají stejné peníze, i když v nich leží pacienti s různě závažnými chorobami.

Všechny články o problémech v LDN

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák zase slíbil, že se pokusí získat více lidí, kteří by kontrolovali péči v jednotlivých léčebnách dlouhodobě nemocných.

"Za poslední čtvrtrok jsme jich zkontrolovali asi čtrnáct. Dvě byly tak mizerné, že od nás nedostanou vůbec žádné peníze," potvrzuje Horák alarmující stav některých českých léčeben. "Rozhodli jsme se dobré léčebny motivovat, u nich budeme naopak platby z pojistného zvyšovat," dodává ředitel.

Pozvání na včerejší tiskovou konferenci obdržela i soukromá léčebna Chittussiho, ve které reportér MF DNES odpracoval týden inkognito jako sanitář. Nikdo nepřišel. Vedení léčebny celý týden nekomunikuje s okolím.

Jediné vyjádření přišlo reportérovi v SMS: "Máte u nás podepsanou pracovní smlouvu. Přečtěte si bod 4: povinnost mlčenlivosti," napsala staniční sestra Jana Ježková. Sestra, podle jejíchž poznámek se nezákonně dopisovaly chorobopisy pacientů, aby se v nich "odstranily rozpory"


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video