Soužití většinové populace s Romy hodnotí jako špatné více lidí než loni. Ilustrační foto

Soužití většinové populace s Romy hodnotí jako špatné více lidí než loni. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soužití s Romy hodnotí lépe lidé z jejich sousedství

Zkušenost s bydlením vedle Romů má velký vliv na to, jak lidé vnímají soužití většinové populace s touto menšinou. Za dobré je považuje celých 40 procent těch, kteří mají Romy v sousedství. Obecně přitom takový názor zastává jen 16 procent dotázaných, zjistil průzkum CVVM.

Důvody k optimismu ale nejsou. Negativní postoj totiž převažuje i u většiny lidí, kteří žijí poblíž Romů. Necelé tři pětiny z nich hodnotí vzájemné soužití jako špatné.

Květnový výzkum CVVM, jehož se zúčastnilo 1132 lidí, přinesl ještě další zajímavé zjištění. Jako špatné hodnotí soužití Romů a většinové populace podstatně více Čechů, než tomu bylo loni.

Oproti 69 procentům v roce 2006 se letos pro tento názor vyslovilo o deset procent lidí více.

Diskriminace Romů, na níž často upozorňují nevládní organizace, se podle většiny respondentů týká zaměstnání. O horších podmínkách pro romskou populaci v této oblasti je přesvědčeno 62 procent lidí.

Osmačtyřicet procent dotázaných zase míní, že se Romové obtížněji uplatňují ve veřejném životě. Diskriminující podmínky jsou podle čtvrtiny respondentů nastaveny v oblasti získání kvalifikace a vzdělání.

V případě získání bydlení jsou však Češi rozděleni. Zatímco 28 procent z nich je přesvědčeno o horších podmínkách pro Romy, ještě více - 33 procent - si myslí pravý opak. Romové jsou na tom podle nich lépe než ostatní.

Tolerance většiny versus asimilace
Sociology také zajímalo, co by podle dotázaných přispělo ke zlepšení vzájemného soužití. Podle 22 procent dotázaných by ze strany většinové populace pomohla větší tolerance, snášenlivost a odstranění předsudků.

Romové by se podle 21 procent dotázaných měli pro změnu snažit přizpůsobit se normám většiny. Osmnáct procent lidí jim radí slušné chování a 17 procent chození do práce.

Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným rasistickým a vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video