Načerno postavená silnice ve Zlíně-Kudlově

Načerno postavená silnice ve Zlíně-Kudlově - Tato silnice úředně neexistuje. Soukromník ji postavil v rozporu s územním plánem a bez stavebního povolení. | foto: Vojtěch Cekota, MF DNES

Soukromník neměl stavební povolení

Zlín - Zatímco na mnoha místech řidiči nacházejí vozovky, po kterých se nedá jezdit a které léta nikdo neopravuje, ve Zlíně na Kudlově se vyskytl zcela opačný případ. Na horním okraji Kudlova vznikla soukromou iniciativou kvalitní nová silnička, která vůbec není v územním plánu a na kterou neexistuje stavební povolení. Oficiálně neexistuje, ale každý se na ni může podívat nebo se po ní projet a dostat se tudy o kus dál až k usedlosti manželů Varmužových.

Předseda kontrolního výboru zlínského zastupitelstva František Rábek na tento zvláštní případ poukazuje už téměř rok. „Stavebník Jan Varmuža zde buduje na obecním pozemku vlastní komunikaci, zřejmě bez povolení a v rozporu s územním plánem,“ upozornil Rábek už začátkem března stavební úřad a odbor městské zeleně magistrátu.

Od té doby se však mnoho nezměnilo. Úředníci magistrátu případ prošetřují, posílají stavebníkovi dopisy s doručenkou a vyzývají jej, aby stavbu zastavil, ten však ze svých záměrů slevit nehodlá. Část příjezdové silničky k rodinnému domku Varmužových podle stavebního úřadu skutečně nemá stavební povolení. Ani po výzvě státního stavebního dohledu z konce července letošního roku se nic nezměnilo a stavební práce se nezastavily.

Stavební úřad si pozval manžele Jana a Ludmilu Varmužovy už jako obviněné z přestupku k jednání o uložení pokuty na 8. října, ti se však nedostavili.

Jsou úřady proti podobným černým stavbám bezmocné? Rábek vidí vinu spíše na straně stavebníka: „Pan Varmuža se choval tak, jak se člověk v právním státě chovat nemá. Nectil zákony. Naopak státní stavební dohled musel dodržovat všechny lhůty a postupy dané zákonem, a proto se případ tak vleče.“ Je však přesvědčen, že nakonec bude muset učinit zákonu zadost i nedisciplinovaný stavebník. Ještě to však může nějaký čas trvat.

Vedoucí stavebního úřadu Zbyněk Obdržálek nechce k tomuto konkrétnímu případu sdělovat žádné podrobnosti. „Obecně však mohu říct, že je více případů, kdy stavebník ani na naše výzvy nemá velkou snahu zjednat nápravu a hřeší na to, že my nemůžeme zakročit silou. Ale v některých případech jsme už dospěli až k rozhodnutí o odstranění nelegální stavby, stavebníkovi nepomohlo ani odvolání a skutečně musel stavbu zbourat,“ říká Obdržálek. Připouští však, že to nefunguje tak rychle, jak by si veřejnost představovala.

Stavebník Jan Varmuža interpretuje případ odlišně. „Část cesty má řádné stavební povolení. Abyste nemusel psát kauzu, že nám stavební úřad povolil cestu, která končí ve vzduchoprázdnu, pánové asfaltéři v přemíře horlivosti vyspravili ještě kus staré kudlovské cesty, která tu dříve vedla. Kdybychom to neudělali, musel bych tam mít jeřáb a auta jím přes chybějící část cesty na hlavní silnici přenášet,“ namítá Varmuža. Tvrdí, že radnici řádně požádal o výpůjčku staré cesty, ale úřad mu ani po třiceti dnech neodpověděl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video