Svazek registrovaného partnerství homosexuálům umožňuje šestnáct evropských zemí včetně Česka.

Svazek registrovaného partnerství homosexuálům umožňuje šestnáct evropských zemí včetně Česka. | foto: Profimedia.cz

Soudy už řešily „rozvody“ homosexuálních párů

  • 57
Zákon o svazcích homosexuálních párů platí necelý rok. Soudy už přesto za sebou mají první případy ukončení registrovaného partnerství. Například v Ostravě o zrušení registrace požádaly postupně tři lesbické páry. Dvěma návrhům soud už vyhověl. Jeden případ se teprve bude řešit.

První případ řešil soud koncem února. Žalobu podala jedna z žen loni v listopadu jen pět týdnů po uzavření registrovaného partnerství.

O něco později se soudkyně zabývala dalším "rozvodem" lesbického páru. Souhlasily s ním obě ženy, které si řekly "ano" v polovině loňského srpna.

Třetím návrhem se soud ještě nezabýval. Jedné z žen vadí, že její partnerka podstoupila operaci kvůli změně pohlaví a chce se stát mužem.

"Rozvod" bez problémů
"Podmínky pro zrušení registrace jsou podstatně měkčí, než je tomu u rozvodu klasického smíšeného manželství," vysvětlil místopředseda ostravského okresního soudu Aleš Palkovský.

V případě homosexuálů a lesbiček soudy totiž podle něj řeší pouze jediné kritérium, zda registrované soužití funguje. Rozhodují pak na základě návrhu jednoho z partnerů. "Pokud se druhý k návrhu připojí, soud jim musí vyhovět," dodal místopředseda.

V opačném případě by žalobce musel prokázat, že vztah nefunguje, že partneři spolu nežijí v jedné domácnosti, nehospodaří spolu a intimně se nestýkají. Soudy se v těchto případech nezabývají dělením majetku.

Uzavírat registrované partnerství mohou v České republice homosexuální a lesbické páry od loňského července. V Moravskoslezském kraji dosud této možnosti využilo třicet párů. Další čtyři svazky se chystají na červen.

"Ve statistice svazků mírně převládají muži," řekla matrikářka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, která má v rámci kraje registrované partnerství na starosti.

Historicky první registrované partnerství v České republice uzavřela Stančíková loni 1. července mezi dvěma muži z Havířova na Karvinsku.

Obřady podle ní mnohdy připomínají klasickou svatbu. Nechybí proslov, polibek, výměna prstýnků a šampaňské.

Čekání na zákon
O uzákonění registrovaného partnerství usilovaly organizace homosexuálů léta. Předtím musely páry své záležitosti, které jsou spojeny se soužitím, upravovat smlouvami.

Zákon partnerům zajistil například nárok na informace o zdravotním stavu jejich protějšku nebo možnost po sobě dědit stejně jako manželé. Stejně jako manželé také mohou odmítnout práci kvůli místu a náplni zaměstnání svých partnerů. Zákon jim ukládá i vyživovací povinnost.

Sňatky homosexuálů zařazené na stejnou úroveň se svazky heterosexuálních párů umožňuje ve světě jen několik zemí. V Evropě jsou to Belgie, Nizozemsko, Španělsko, v zámoří Kanada a jeden ze států USA - Massachusetts.

Svazek registrovaného partnerství homosexuálům umožňuje šestnáct evropských zemí včetně Česka, v zámoří například Nový Zéland.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video