Soudy si chtějí Kinského 'proklepnout'

  • 28
Ústí nad Orlicí - Kdo je vlastně František Oldřich Kinský? To je otázka, kterou nyní řeší hned několik soudů v České republice. Tento šlechtic žijící v Argentině během minulého měsíce vysoudil několik rodinných pozemků v Chocni na Orlickoústecku. Jeho majetek přitom stát zabavil na základě Benešových dekretů.

Řada dalších sporů však nyní nemůže pokračovat, protože advokáti upozorňují, že Kinský není schopný prokázat, zda je skutečně občanem Argentiny a Rakouska, jak sám tvrdí.

Ze stejného důvodu odložila soudkyně Dagmar Kalousková úterní jednání před soudem v Ústí nad Orlicí, ve kterém Kinský požaduje například vydání zámku v Chocni.

"Kinský před soudem vystupuje jako argentinský občan české národnosti. Ovšem na soupisu všech argentinských voličů starších osmnácti let není osoba tohoto jména vedena," uvedl advokát Pavel Stratílek, který zastupuje město Choceň.

Soud se bude do října, kdy má být další jednání, snažit prostřednictvím velvyslanectví v Argentině a Rakousku získat o šlechtici další informace.

Politici se ptají, zda platí dekrety

Do té doby musí také Kinského advokát Jaroslav Čapek předložit úředně ověřenou kopii šlechticova argentinského pasu.

Ze stejného důvodu jsou například nyní odročena jednání u soudů ve Svitavách nebo České Lípě.

Kinského právní zástupce však tvrdí, že se jeho protivníci pouze pokoušejí protahovat soudní řízení.

"Pan Kinský je občanem Argentiny, nějaký seznam voličů nic o občanství nevypovídá. Navíc my jsme podali žalobu o určení vlastnictví, kde není otázka občanství důležitá," namítl Čapek.

Odmítl také návrh, aby soud Kinského vyslechl. "Můj klient už svědčil jak u tohoto soudu, tak například v České Lípě," konstatoval.

Advokát podal téměř sto šedesát žalob, v nichž požaduje vydání lesů, rybníků, pozemků, ale také zámku v Heřmanově Městci nebo paláce Kinských na Staroměstském náměstí. Celkový majetek rodu Kinských se odhaduje na 40 miliard korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video